Uređaj koji svakoga pretvara u pilota

Vesti

26.09.2017

13:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Milion dugmića, prekidača i palica očekujemo da vidimo u pilotskoj kabini, ali da na mestu kopilopta, sa kormilom u rukama, na 11.000 metara visine vidimo novinara koji nema položeno ni za automobil, nije klasična slika iz kokpita.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Novinarka Srpskog telegrafa za simulatorom

Kontrolne radnje su obavljene i boing 737 800 je spreman da poleti. Dok avion izlazi na pistu kabina podrhtava, a nekoliko trenutaka kasnije kokpit ispunjava gromoglasna buka dok se avion u rukama početnika podiže otvarajući ispred sebe pogled na Avalu. Naglo skretanje udesno i prejako naginjanje letelice uz snažan zvuk pištanja opominjućih instrumenata nikoga nije uplašio, jer ovo, na sreću, nije pravi avion, već samo neverovatno veran simulator koji je od juče na Terminalu 2 dostupan posetiocima Aerodroma Nikola Tesla. 

Idejni tvorac Života Zuvić objašnjava da će simulator biti značajan i za usavršavanje letačkog kadra. 

- Ovaj boing je najzastupljeniji avion na nebu, a ovaj simulator može da imitira 1.026 potencijalnih kvarova koji mogu da se dese tokom leta, a koje piloti moraju da znaju da reše bez tehničke podrške - kaže Zuvić. 

Uroš Mihajlović, izvršni direktor kompanije FLY NG, vlasnika simulatora, objašnjava da je u vreme kada su posete kokpitu tokom leta zabranjene, ovo najbolji način da putnici iskuse osećaj letenja.

- Sve komponente su iz pravih aviona - od sedišta i pojaseva do poslednjeg dugmeta na tabli. Ceo sistem je povezan sa serverima i tornjevima, pa imitira vremenske uslove kakvi su trenutno napolju, a posebno je važno što simulatorom može da se "leti" preko celog sveta - kaže Mihajlović. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading