NBS i ne razmišlja o virtuelnom novcu: Kriptogubitak - Srbija u minusu čak 500.000.000 evra!

Autor:

Vesti

13.12.2019

18:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija na godišnjem nivou gubi oko 500 miliona evra zato što nema onlajn menjačnice za kriptovalute kao mnoge druge zemlje, pa od toga ne ubira proviziju, procenjuju stručnjaci. Primera radi, Estonija, zemlja članica EU, svake godine u budžet na ovaj način ubaci čak 900 miliona evra, a u Hrvatskoj se čak i državna pošta bavi tim poslom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ipak, uprkos pozitivnim iskustvima drugih zemalja, Narodna banka Srbije o takvoj mogućnosti ne razmišlja. Iz NBS su tako za Srpski telegraf poručili da im je osnovni cilj postizanje i očuvanje cenovne stabilnosti i očuvanje i jačanje stabilnosti finansijskog sistema, a u interesu svih građana.

- Stav NBS po pitanju virtuelnih valuta (u odgovoru ih NBS stavlja pod navodnike, prim. aut.) ne razlikuje se od stava centralnih banaka drugih uređenih zemalja. Bitkoin i druge virtuelne valute nemaju osnovne funkcije novca - nisu opšteprihvaćena sredstva plaćanja, a s obzirom na ogromne skokove i padove vrednosti, ne mogu se ni u kom slučaju smatrati čuvarima vrednosti, zbog čega se i koriste najviše za špekulativne svrhe. I konačno, bitkoin i slične virtuelne valute nisu obračunske jedinice - navode u NBS.

36,5 miliona ljudi u SAD poseduje neki oblik kriptovalute

BEZ GARANCIJE

Dodaju i da virtuelne valute ne izdaje NBS, te i ne garantuje za njihovu vrednost.

RepublikaFoto: wikimedia.org/Lumen roma
Foto: Ilustracija

- Takođe, one ne mogu, saglasno Zakonu o deviznom poslovanju, biti predmet menjačkih poslova koji su u skladu sa ovim zakonom definisani, a odlukom o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu utvrđeno je i da banke i ovlašćeni menjači mogu da kupuju i prodaju efektivni strani novac samo u valutama koje su navedene u toj odluci. U skladu s tim, virtuelne valute ne mogu biti predmet kupovine i prodaje banaka i ovlašćenih menjača - navode u NBS i dodaju:

Uzelac (portal Kamatica): Izgubićemo investicije ako ne regulišemo tržište kriptovaluta

- Virtuelne valute ne smatraju se valutama niti sredstvom plaćanja, te se pre mogu posmatrati kao vid špekulativne imovine, koja se koristi prvenstveno za trgovinu i ostvarenje brze zarade, ali, nažalost, i za pranje novca i druga krivična dela.

7.232 dolara trenutna vrednost bitkoina

Iz Centralne banke, međutim, nisu nam odgovorili na pitanje u kojem smo naveli da je u nekoliko zemalja EU menjanje kriptovaluta, odnosno njihova kupovina i prodaja, potpuno legalno.

RepublikaFoto: youtube.com/N1
Dušan Uzelac

NEMA DILEME

Urednik portala Kamatica Dušan Uzelac nema dilemu da bi država trebalo da uspostavi menjačnice kriptovaluta.

250 milijardi dolara najmanje vredi tržište kriptovaluta

- Država mora da ima stav i strategiju po pitanju blokčejn tehnologije, odnosno kriptovaluta. Nismo daleko od momenta kada će sve te velike, multimilionske organizacije zaobići sve države, poput naše, koje nemaju i zvanično regulisano tržište kriptovaluta i tako ćemo izgubiti investicije - objašnjava Uzelac.

Dodaje da eventualne špekulativne radnje i utaja poreza ne smeju biti opravdanje.

- Za špekulativne radnje se koristi i keš, a za utaju poreza of-šor kompanije, pa ipak postoje, uz jasna pravila kojima to pokušava da se sankcioniše - zaključuje naš sagovornik.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
mika

13.12.2019 20:30

Da li su u drugim drzavama glupi?