Novosti za frilensere: Ko radi za strance može da uplaćuje staž, a imaće i zdravstveno!

Autor: politika.rs, Republika

Vesti

14.12.2019

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slobodnjaci - frilenseri koji iz Srbije rade za strance neregistrovane u našoj zemlji, moći će sebi da uplaćuju staž i overe zdravstvenu knjižicu, što ranije nije bio slučaj.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

S obzirom na sve veći broj frilensera koji iz svojih domova u Srbiji rade za strance u Engleskoj, Americi, Kanadi... uz pomoć telefona i kompjutera, izmenama i dopunama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, država je rešila da ih uvede u legalne tokove.

Tako 15. decembra na snagu stupa izmenjeni zakon kojim se utvrđuje status osoba koje rade u našoj zemlji za stranog poslodavca, koji nema registrovano predstavništvo ovde.

Ovim zakonom frilenseri će se uvesti u osiguranje u svojstvu osiguranika samostalnih delatnosti.

U članu 12. postojećeg zakona predlaže se uvođenje nove kategorije osiguranika samostalnih delatnosti pod tačkom koja kaže "lica koja rade na teritoriji Srbije za stranog poslodavca koji nije registrovan u Srbiji, kod koga za obavljeni posao ostvaruju ugovorenu naknadu, ako za to vreme nisu obavezno osigurani, takozvani frilenseri, sada to mogu da budu".

To znači da će svi oni moći da uplaćuju doprinose PIO fondu, a istovremeno će biti i zdravstveno osigurani, precizira list. Time će sebi regulisati status, ići će im i radni staž, dokle god budu uplaćivali doprinose.

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović pozdravlja ovaj predlog i kaže da je važno da mladi koji rade ove poslove shvate važnost overene knjižice i plaćenih doprinosa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading