Istraživanja Evrostata pokazala da je cena električne energije u Srbiji jedna od najpovoljnijih, a evo koja zemlja ima jeftiniju struju od nas

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

13.01.2020

17:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jeftiniju električnu energiju namenjenu domaćinstvima, od Srbije ima samo Ukrajina, pokazuje istraživanje Evrostata, evropske statističke službe, koje je obuhvatilo 28 članica EU i još 12 država. Situacija je nešto drugačija sa gasom, gde smo takođe na začelju liste, ali je on u našoj zemlji skuplji nego u Moldaviji, Ukrajini, Turskoj i Gruziji.

RepublikaFoto: youtube.com/Potrošački savetnik
Foto ilustracija

U prvoj polovini 2019. godine cena struje u Srbiji je iznosila 7,06 evra za 100 kilovat-sati, a u odnosu na 2014, kada je bila 5,96, porasla je za 1,1 evro. Gas je u našoj zemlji, u istom periodu, koštao 3,35 evra za 100 kilovat-sati.

Najskuplje su električnu energiju u prvih šest meseci prethodne godine plaćala domaćinstva u Nemačkoj, Danskoj i Belgiji - oko 30 evra, a najmanje u Ukrajini - 4,42 evra. Među zemljama EU, čiji je prosek 21,59, najjeftiniju struju imala je Bugarska - 9,97 evra.

Naši susedi 100 kilovat-sati plaćali su različito - u Severnoj Makedoniji 7,83, a u Bosni i Hercegovini evro skuplje. Domaćinstva u Crnoj Gori i Hrvatskoj su izdvajala jedanaest evra, u Rumuniji tri evra više, a u Sloveniji 16,34 evra.

Udeo taksa i PDV u ceni struje u Srbiji je oko 25 odsto, što nas svrstava na sredinu liste, na 23. mesto. Ovi nameti su najviši u Danskoj, gde čine 63,7 odsto konačne cene, a u Nemačkoj su iznad 50 odsto.

Što se tiče drugog energenta, gas su u prvoj polovini 2019. najskuplje plaćali u Švedskoj - 11,83 evra za 100 kilovat-sati, i Holandiji - 9,21. Najjeftiniji je bio u Gruziji - 1,51, i Turskoj - 1,99 evro. Među članicama EU najmanje su izdvajala domaćinstva u Mađarskoj - 3,46 evra.

U Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Rumuniji, slično kao i u našoj zemlji, gas je koštao malo više od tri evra. Nisu navedeni podaci za Crnu Goru.

Takse koje učestvuju u formiranju cene ovog energenta u Srbiji iznose manje od 10 odsto. Niži udeo nameta od nas imaju samo Velika Britanija i Moldavija, dok su najviši u Danskoj i Holandiji, gotovo 60 procenata.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading