Mali: Biće para za digitalizaciju

Autor: Republika

Vesti

03.03.2020

21:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija ima dovoljno novca za ulaganje u digitalizaciju, navodeći da projektovani privredni rast od više od četiri odsto godišnje i BDP od 73 milijardi evra do 2025. godine neće biti moguće ostvariti bez digitalizacije.

RepublikaFoto: Tanjug/N. JOVANOVIĆ
Siniša Mali

Govoreći na panelu "Digitalizacija Srbije - najbitnije prepreke na putu na Kopaoniku", koji organizuju Privredna komora Srbije i kompanija "Ringier Axel Springer" uz podršku Supernove, Mali je rekao da Srbija o ulaganju u digitalizaciju nije mogla da razmišlja 2011. ili 2012. godine zbog problema sa javnim finansijama.

- Tada nismo imali novca za plate i penzije, ali danas su se stvari promenile - rekao je Mali i dodao da je premijerka Srbije Ana Brnabić bila jedan od najvećih zagovornika ulaganja u digitalizaciju, kao da je i danas tome podjednako posvećena.

On je istakao da Kancelarija za IT ove godine ima 50 odsto više sredstava nego prošle, zahvaljujući uštedi države od 15 miliona evra.

Mali smatra da bi i privrednici trebalo da shvate i prihvate prednosti digitalizacije, a na državi je da, što je više moguće, digitalizuje sistem kako bi privrednicima olakšala poslovanje.

- Komunikacija države i privrede o uvođenju digitalizacije je dvosmerna ulica, privrednici bi trebalo da daju inicijative kako država može da im pomogne jer je država ta koja ima novca za ulaganje u infrastrukturu za proces digitalizacije. U Srbiji mislim da postoji ta sinergija države i privrede - rekao je Mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading