PORUKA SRPSKOG GENIJA IZ AMERIKE SA BIZNIS-FORUMA: Srbija mora da grune pare u obrazovanje

Autor:

Vesti

05.03.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija mora da grune novac u obrazovanje ako želi ubrzano da se razvija, smatra Aleksandar Kavčić, profesor na Karnegi Melon univerzitetu u Pitsburgu, koji je održao predavanje u okviru Kopaonik biznis-foruma.

RepublikaFoto: Tanjug
Znanje vredno miliona: Aleksandar Kavčić

On je naveo je da ne postoji čarobni štapić za dobro obrazovanje i poručio da se, ako želimo da imamo obrazovanu naciju, prosvetni radnici moraju poštovati.

- Ova država mora da grune novac u obrazovanje i tu strani investitori ne mogu da pomognu - istakao je Kavčić.

ZBOG KRAĐE NJEGOVOG PATENTA, DOBIO NAJVEĆU ODŠTETU U ISTORIJI AMERIKE

On je rekao da danas u Srbiji postoje starlete koje su se obogatile i smatraju da imaju pravo da uče prosvetne radnike pameti i istakao da to ne može tako, već da prosvetni radnik mora da bude na pijedestalu u društvu ako se želi obrazovana nacija.

Aleksandar Kavčić (49) bivši je odlikaš Matematičke gimnazije, koji je u Beogradu završio četiri godine Elektrotehničkog fakulteta, da bi, zbog rata koji je izazvan raspadom Jugoslavije i sticaja nekih drugih okolnosti, diplomu inženjera elektrotehnike stekao u Diseldorfu, a potom u SAD odbranio doktorat. On je na Karnegi Melon univerzitetu doktorirao 1998. godine i njegov rad je doveo do patenta koji je nezakonito koristila kompanija "Marvel tehnolodžis", koja proizvodi čipove. Zbog toga je vođen sedmogodišnji sudski proces, koji je rezultirao najvećom odštetom u istoriji Amerike u visini od 750 miliona dolara!

Pobedili i moćne advokate

U parnici protiv "Marvel tehnolodžisa" pomogli su advokati kancelarije Bila Gejtsa, oca Bila Gejtsa, osnivača "Majkrosofta". Njihov ekspert je prvo uradio analizu, koja je koštala oko pola miliona dolara i bila dovoljno uverljiva da se krene na sud.

Tužena strana imala je dobre advokate jer da nije, proces ne bi trajao sedam godina - to su bili isti advokati koji su uspeli da "Samsung" odbrane u sporu oko patenata teškog oko milijardu dolara koji je pokrenuo "Epl".

- Najdelikatnije u našem slučaju bilo je to što su tuženi pokušali da naš patent ponište, i to četiri puta, što je za nas bilo dosta stresno - objašnjava Kavčić.

Tu sumu je dobio univerzitet, a u okviru ove svote obeštećena su i dvojica autora patenta Kavčić, koji ga je razradio u doktorskoj disertaciji na Karnegi Melonu, i njegov mentor profesor Žoze Mura. Šteta koja je naneta univerzitetu procenjena je na čak 1,2 milijarde dolara.

750 miliona dolara morao da plati "Marvel tehnolodžis"

Srpski genije predavao je i na Harvardu i na univerzitetu Havaja, njegovi radovi iz oblasti obrade signala često su citirani, a pored pomenutog, prijavio je još sedam patenata.

- Posle diplomiranja želeo sam da odmah uradim i doktorat, pa sam konkurisao na 12 američkih univerziteta - i na 10 bio primljen. Ali biti primljen ne znači baš mnogo, potrebno je dosta para da se studije plate. Između ostalih, primio me je i Stenford, ali su tražili da platim bar jedan semestar. Karnegi Melon mi je, međutim, dao punu stipendiju - ispričao je Kavčić za beogradske medije.

Problem čitanja sa diska

Kavčić je svoja iskustva preneo učesnicima Kopaonik biznis-foruma, navodeći da se njegov doktorat odnosio na temu magnetskih memorija, odnosno kako čitati sa diska kada se, kako je rekao, nule i jedinice pakuju što bliže jedne drugima.

Taj problem je, kaže, bio poznat još osamdesetih, ali su za njega uglavnom znali fizičari, a rešenja nije bilo.

- Na disku kad zapisujete magnetski zapis, to liči kao da na salveti pišete mastilom. Možete lepo na salveti napisati, ali kad krenete gusto da pišete, ono počne da se razliva do te mere da u jednom trenutku potpuno izbriše slova - slikovito je pojasnio.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Bata

05.03.2020 09:02

Treba poslušati pametnog čoveka.