Igor Isailović: Korona kao ekonomski tornado

Autor: Blic

Vesti

13.03.2020

20:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Korona, virus današnjice svoju snagu svakoga dana pokazuje upravo na Svetskoj ekonomiji. Američke berze su u "slobodnom padu". Italijanska privreda je na istorijskom minimumu. Turizam kao grana privrede svetske ekonomije na nivou statističke greške. Sve ove činjenice bile bi odličan materijal za scenario kultnog SF filma "dan posle sutra" ali, nažalost, to je današnja stvarnost.

RepublikaFoto: pixabay.com/Fotomontaža/E.D.
Foto: Ilustracija

Ovako za "Blic" advokat Igor Isailović pojašnjava prve posledice pandemije koja je proglašena zbog korona virusa. Naš sagovornik kaže da je činjenica da je svet u karantinu koji ne pamtimo, a mere određenih zemalja poput Kine, Italije, Mađarske da izdaju narednu o prekidu rada i samoizolaciji, jesu mere koje su osetile sve zemlje sveta.

- I koje će tek ostaviti ozbiljan trag na stabilnost privrednog sistema. Naime, svetska privreda koju poznajemo poslednju deceniju ili dve, slikovito opisano je poput lanca. Privrede najrazivjenijih zemalja sveta jesu karike na tom lancu. Kao što nam je poznato dovoljno je da samo jedna karika popusti i da lanac nema upotrebljivu vrednost - opisuje advokat Isailović.

Poseban i nezaobilazan segment u bilo kom pristupu svetskoj ekonomiji vezan je za Kinu, u kojoj su pojedini delovi bili u višenedeljnom karantinu. Isailović ističe da bi ukoliko se nastavi dosadašnji trend IT industrija biti među najpogođenijima.

- Zavisnost globalne privrede od Kine koja je danas vodeća ekonomija sveta je takva da se kriza u samo jednoj provinciji u Kini osetila u svim proizvodnim segmentima. Zbog velikog broja radne snage, koja je pritom jeftina a kvalifikovana, Kina je postala vodeća privreda sveta. Sam privredni sistem Kine postavljen je tako da se svaka provincija ravnomerno razvija. Tako je proizvodnja segmenata, u na primer IT industriji, razmeštena u svim provincijama Kine. Imajući u vidu navedeno, a posebno činjenicu da nije moguće sklopiti proizvod bez jednog segmenta došlo je do prekida proizvodnje što će ukoliko se nastavi ovaj trend prouzrokovati kolaps u ovoj branši. Ista je situacija i u ostalim oblastima - ističe Isailović.

On međutim, pojašnjava i šta donosi panična kupovina robe široke potrošnje.

- Svet je postavljen da funkcioniše na principu rutine i normalnih dnevnih potreba. Bilo koje vanredno stanje, a posebno stanje koje je prouzrokovala najnovija pandemija preti da pokrene nekontrolisani talas budućih dešavanja. Tako i ukoliko bi svi pohrlili da kupujemo robu široke potrošnje kako bi stvorili zalihe, samo 20 odsto populacije uspelo bi da pribavi životne namirnice za najviše nedelju ili dve dana. Ostali deo populacije bi ostao za to uskraćen, a prazne prodavnice pokrenule lavinu poskupljenja i nestašice osnovnih sirovina - navodi beogradski advokat.

A kako bi bilo sa bankama?

- Takođe ilustracije radi, kada bi svaki štediša danas otišao u banku da podigne svoju ušteđevinu ni jedna banka na svetu ne bi imala toliko sredstava. Dakle propao bi svetski bankarski sistem. Dakle, rutine u životu, te rutine u privrednom sistemu nisu samo temelji svetskog privrednog sistema nego i temelji civilizacija i potrebno je da to imamo u vidu kada prihvatamo nove informacije - kaže naš sagovornik.

On dodaje da potres kroz koji prolaze ekonomije Evropske unije, nije toliko jak u Srbiji.

- Nadam se da ćemo biti pametni te da ćemo taj „mir“ nesebično da sačuvamo. Patriotizam, disciplina i lična odgovornosti biće presudni da kao nacija iz ovog problema isplivamo što pre, jer naša privreda koja se tek oporavila nema pravo na zastoj i stagnaciju. Svaki pojedinac je dužan da se odgovorno pridržava naredbi dok traje pandemija ali nikako ne sme zloupotrbljavati ovo stanje - poručuje advokat Igor Isailović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading