Novac na računu i bez prijave: Država isplatila 410 miliona povrtarskim gazdinstvima, uskoro pomoć i NJIMA!

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

09.05.2020

09:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Povrtarima u Srbiji na račun su legle pare od države, na ime jednokratne novčane pomoći poljoprivrednim gazdinstvima. Za njihovu pomoć ukupno je isplaćeno oko 410 miliona dinara. Bez ikakvih posebnih prijava, na osnovu podataka o registrovanim gazdinstvima, novac je uplaćen još pre desetak dana. Tokom sledeće nedelje, novčana sredstva dobiće male mlekare i pčelari stariji od 70 godina.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, uskoro će posebnom merom biti obuhvaćeni i cvećari. Pare su zasada uplaćene povrtarima, a ostalima bi trebalo tokom sledeće nedelje.

U resornom ministarstvu objasnili su nam da je novac uplaćen svima po automatizmu, svim gazdinstvima koja su ispunila uslove. Država je izdvojila 25 dinara po kvadratnom metru, upisane površine pod gajenjem povrća u plastenicima, a maksimalno do 90.000 dinara po gazdinstvu. Po grlu krave izdvojeno je 3.000, a najviše 30.000 dinara. Za ovce i koze po 500, a maksimalno 20.000 dinara, a pčelari, stariji od 70 godina, dobijaju 800 dinara po košnici, a najviše do 20.000.

- Pare su mi za plastenike, bez ikakve prijave, legle na račun još pre 10 dana - ispričao je Goran Daničić, povrtar iz sela Svoljak kod Uba. - To ću sigurno iskoristiti za nabavku nekog repromaterijala. Neke zaostatke ću nadoknaditi, ali teško sve. Gubitak je veliki. Evo i sad sa cenom mladog kupusa. Prodajemo ga na kvantašu od 10 do 20 dinara za kilogram, a prošle godine je cena bila oko 40 dinara. Ne znam zbog čega je tako niska cena. Teško se i prodaje. Najviše zbog velikih količina uvoznog, koji se prodavao po marketima, dok pijace još nisu radile.

KREDITI

Krediti, po povlašćenim uslovima, sa jedan odsto kamate, na tri godine, može da se dobije za razvoj stočarstva, nabavku životinja, plaćanje premije osiguranja ili kupovinu hrane za stoku, mehanizacije, opreme ili razvoj ratarstva, vinogradarstva, cvećarstva i voćarstva. Kako se navodi u Uredbi, pojedinac ili preduzetnik može da uzme kredit do šest miliona dinara, a firma do 18 miliona dinara. Iznos kredita za likvidnost je do tri miliona dinara.

Za realizaciju ove pomoći, država je izdvojila 1,15 miliona dinara. Zajedno sa usvojenom Uredbom o finansijskoj podršci poljoprivrednim gazdinstvima, kroz olakšan pristup korišćenja kredita u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije, u vrednosti od 1,45 miliona dinara, poljoprivrednicima će ukupno biti na raspolaganju 2,6 miliona dinara.

Poljoprivrednici u Srbiji nisu morali da budu u sistemu PDV, da bi konkurisali za pomoć države. Bilo je dovoljno samo da su u Registru poljoprivrednih gazdinstava. Čak ni za meru uzimanja kredita.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading