LEČENJE MATIČNIM ĆELIJAMA PET PUTA JEFTINIJE

Vesti

17.10.2017

18:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oboleli koji su stariji od 18 godina, a kojima je neophodna transplantacija matičnim ćelijama uskoro će prvi put ovaj zahvat moći da obave i u Kliničkom centru Srbije na Klinici za hematologiju o trošku osiguranja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Do sada su naši pacijenti odlazili u inostranstvo na transplantacije koje koštaju do 300.000 evra, dok će ovde koštati pet puta manje, a plaćaće ih Republički fond za zdravstveno osiguranje.

- Ovo je veliki korak za srpsko zdravstvo. Ko se nije borio sa opakom bolešću, ne zna koliko je zdravlje dragoceno. Naš sin je, na sreću, izlečen, prošlo je godinu i mesec dana otkako je obavljena transplantacija u Nemačkoj, sad idemo na kontrole i za sada je sve u redu. Srbija ima odlične lekare i dobro je da država misli i na uslove za njihov rad i na pacijente kojima je užasno naporno i skupo da putuju u strane zemlje na lečenje - kaže Mirsad Nurkić, otac mladog džudiste Igora, za čije je lečenje cela Srbija sakupljala novac i prikupila oko 170.000 evra.

Cene transplantacija matičnim ćelijama:
U inostranstvu 150.000-300.000 evra
U Srbiji (na Klinici za hematologiju)  30.000-60.000 evra (o trošku RFZO)

Bez odlaska u inostranstvo

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar je obišao Centar za transplantaciju koštane srži, novoizgrađenu jedinicu sterilnog bloka Klinike za hematologiju, koja će omogućiti da se i u KCS prvi put obavlja transplantacija matičnim ćelijama.

- Mnogi naši građani su do sada morali da za ovaj vid transplantacija koštane srži odlaze u inostranstvo. U prethodnom periodu nije se planski ulagalo u zdravstvo i nismo imali dovoljno kapaciteta za zbrinjavanje svih pacijenata kojima je potrebna ova transplantacija. Sada smo ponosni jer otvaramo savremeni centar koji našim građanima omogućava da ovaj vid operacija obavljaju u svojoj zemlji - istakao je ministar Lončar.

RepublikaFoto: Tanjug
Zlatibor Lončar

U ovaj centar uloženo je oko 90 miliona dinara, a KCS je postao treća zdravstvena ustanova u Srbiji u kojoj se radi takva intervencija, koja se kod dece obavlja u Institutu za majku i dete "Dr Vukan Čupić", a kod odraslih na Vojnomedicinskoj akademiji.

Više operacija

Po broju transplantacija matičnim ćelijama, Srbija će sada biti izjednačena sa zemljama regiona.

- Centar u Hamburgu godišnje uradi oko 300 transplantacija matičnih ćelija, u Srbiji se uradi do 40 alogenih transplantacija (od donora), dok Zagreb i Ljubljana rade 80 do 100. Otvaranjem sterilnog bloka, ova klinika preuzima obavezu da na godišnjem nivou uradi 40 alogenih transplantacija, što znači da ćemo ih u našoj zemlji raditi oko 80 ukupno - objašnjava dr Biljana Mihaljević, direktorka Klinike za hematologiju KCS.

Šta se leči matičnim ćelijama
Razne vrste leukemije
Urođene slabosti koštane srži
Određene bolesti krvi
Pojedini tumori
Anemije
Metaboličke bolesti (Gošeova bolest, Hurlerov sindrom...)
Dijabetes
Mišićna distrofija
Još 80 oboljenja
Od početka 2017. u Srbiji je urađeno:
70 transplantacija od 31 donora
48 presađenih bubrega
17 jetri
5 srca

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading