Država uvodi NOVE mere za zapošljavanje!

Autor:

Vesti

12.06.2020

12:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nove mere podsticaja za zapošljavanje bile su tema na sastanku sa privrednicima koji je održan u Vladi Republike Srbije, a kojem su prisustvovali premijerka Ana Brnabić, ministar finansija Siniša Mali, predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež, kao i direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Siniša Mali

Ministar Siniša Mali je nakon sastanka rekao da je predloženo nekoliko mera čija implementacija će, kako je objasnio, krenuti veoma brzo.

- Prva mera je program "Moja prva plata". Dakle, želimo da pomognemo onima koji su završili srednju školu ili fakultet da pronađu svoj prvi posao. Najteže je obično pronaći taj prvi posao, tako da će za 10.000 mladih ljudi država pokrivati jedan deo troškova njihove plate. Za one koji su završili srednju školu, država će davati 20.000 dinara, a za one koji su završili fakultet 24.000 dinara, za period od devet meseci, dakle za prvi probni period, prvu godinu njihovog zaposlenja - rekao je Mali.

Ministar je objasnio da država na taj način želi da motiviše mlade da što pre nađu posao, a da se sa druge strane olakša odluka poslodavaca da ih zaposle i ocenio da je reč o revolucionarnom programu, koji je direktno usmeren na pomoć mladima.

Iz budžeta će za projekat "Moja prva plata" biti izdvojeno dve milijarde dinara, rekao je Mali i dodao da je u ovom trenutku planirano da 10.000 mladih dobiju šansu za zaposlenje.

On je naveo da će se nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije za one koji žele da pronađu novi posao.

- Imamo stopu nezaposlenosti od 9.7 odsto, ali i dalje postoji potreba za kadrovima. Zato želimo da omogućimo onima koji nemaju posao da se dodatno obuče, da stvore nove veštine, nova znanja, kako bi se zaposlili. Mi ćemo za tu svrhu izdvojiti milijardu i 200 miliona dinara, za 10.000 ljudi, u formi vaučera. Ovaj program će krenuti na jesen - rekao je Mali.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

On je precizirao da će se obuke nezaposlenih vršiti ne samo u ustanovama čija je to primarna delatnost, već i u preduzećima, koja bi ih nakon toga zaposlila.

- To su informacione tehnologije, grafički dizajn, digitalni marketing, za te oblasti omogućujemo nastavak dokvalifikacija svih onih koji žele da se specijalizuju u toj oblasti, jer tu posla ima. Takođe ćemo intenzivirati ulaganja u trening centre Nacionalne službe za zapošljavanje, kao deo programa i to je nova vest za građane Srbije - rekao je on.

Mali je istakao da će se nastaviti ulaganje u naučno-tehnološke parkove, i naveo da u Beogradu već imamo jedan, da je otvoren u Nišu, Novom Sadu, Čačku, te da će se novi naučni park graditi i u Кragujevcu, a sve s ciljem pružanja mogućnosti mladima da pronađu zaposlenje i da svoje snove ostvare u Srbiji.

Mali je podsetio da je početkom ove godine krenula da se primenjuje mera za zapošljavanje svih onih koji nisu imali posao prethodne, 2019. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

Ministar je rekao da je država smanjila obaveze plaćanja poreza na zarade, i to za 70 odsto u prvoj godini, 65 procenata u drugoj i 60 odsto u trećoj godini.

Osvrnuo se i na podsticajnu meru za zapošljavanje povratnika iz inostranstva, koja je počela da se primenjuje 1. marta 2020. godine.

- Ukoliko niste živeli u Srbiji dve godine, a tražite posao ili ste ga našli, imate mogućnost da vam se osnovica za obračun poreza i doprinosa umanji za 70 odsto u narednih pet godina. Ogromna je pomoć i podrška države u tome da se tim ljudima obezbedi posao, kako bi ovde ostali i svoje snove ostvarili u Srbiji - istakao je Mali.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Lepi

12.06.2020 15:19

Odlicne mere!

Rea

12.06.2020 16:38

Ovo su zaista dobre mere.