Knežević: Do kraja godine još 10 investicionih projekata

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

08.12.2017

11:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar privrede Goran Knežević je najavio danas da bi do kraja godine trebalo da bude potpisano još 10 investicionih projekata.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ
Prema njegovim rečima, od 39 investicionih projekata, u osam su stranci investitori, što je više od 20 odsto

- Od donošenja Zakona o ulaganjima 2015. imamo realizovano 39 investicionih projekata, plus 10 koji su u pripremi koji će biti potpisani najverovatnije do kraja ove godine. Efekat je da ulaganja u osnovna sredstva iznose preko 540 miliona evra i da će to omogućiti 29.500 novih radnih meta, od čega je 23.800 već zaposleno - rekao je Knežević u skupštini.

Knežević je naglasio da se subvencije koje država daje investitorima vraćaju državi za svega 16 meseci, te ocenio kao zlonamerne navode opozicije da se favorizuju strani investitori i podsetio da je Zakon o ulaganjima koji je donet krajem 2015. potpuno izjednačio domaće i strane investitore.

Prema njegovim rečima, od 39 investicionih projekata, u osam su stranci investitori, što je više od 20 odsto.


- To je malo i zato smo u 2016. doneli Uredbu o privlačenju direktnih investicija, spustili limite i prilagodili ovu budžetsku liniju za domaće investitore - 

Ministar privrede je objasnio da je limit zapošljavanja spušten na svega 10 ljudi, a investicije na najmanje 100.000 evra, da su se nakon toga na javni poziv odazvala 34 investitora koji su svi iz Srbije, a da su svi zahtevi rešeni pozitivno.

Knežević kaže da je 27 značajnih kompanija donelo odluku o reinvestiranju odnosno da oko 60 odsto kompanija ulaže više puta - na primer Leoni u Nišu otvara petu fabriku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading