VIŠE NOVCA ZA STRANKE IZ BUDŽETA: Podeliće oko milijardu dinara, što je za 75 miliona više nego ove godine

Autor: novosti.rs

Vesti

11.12.2017

13:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Političke stranke koje imaju poslanike u Narodnoj skupštini naredne godine podeliće oko milijardu dinara, što je za oko 75 miliona dinara više nego ove godine, odnosno 148 miliona više nego 2016. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ
Narodna skupština Srbije

Ova sredstva predviđena su za finasiranje redovnog rada partija, što znači da će Ministarstvo finansija svaki mesec prebacivati 86,5 miliona dinara strankama. 

Ova suma bi mogla i da poraste ako se bude išlo na vanredne parlamentarne izbore navode Novosti, dodajući da u tom slučaju za kampanju se obezbeđuje dodatnih 800 miliona, kao i još 50 miliona dinara za štampanje glasačkih listića. Ovaj dodatni novac bi se obezbedio iz budžetske rezerve.

Strankre će podeliti oko milijardu dinara

Najveći deo od milijardu dinara će otići naprednjacima koji su do sada dobijali 32 miliona dinara mesečno, a od januara će imati osam odsto više, odnosno oko 2,5 miliona dinara više. Sledeći na spisku su socijalisti kojima je do sada pripadalo oko osam miliona dinara, a potom SRS, DJB i DS. Iz budžeta trenutno pet miliona dinara dele Dveri i DSS, kao i SDS i LDP.

Strankama koje su, u međuvremenu, ostale bez nekih poslanika, kao i onima čiji su se poslanički klubovi raspali, novac neće biti umanjen jer se sredstva raspoređuju na osnovu rezultata na izborima, a ne na osnovu trenutnog broja poslanika.

Budžetom Srbije je za narednu godinu predviđeno i da se za rad Narodne skupštine obezbedi 2,1 milijarda dinara. Troškovi putovanja poslanika su umanjeni za 30 miliona i sada će iznostiti 150 miliona dinara. Smanjene su i neke druge stavke, kao što su popravke i održavanje, a veća su sredstva za rad zaposlenih, sa 275 na 288,7 miliona dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading