MALI predstavio rezultate gradske vlasti: OVO SMO URADILI ZA BEOGRAD!

Autor:

Vesti

18.12.2017

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd je grad koji se vratio na velika vrata! Prepolovili smo dugove grada, koje nam je ostavila prethodna vlast, značajno smanjili nezaposlenost Beograđana i plan nam je da se i dalje borimo za svako radno mesto. Ovim rečima je gradonačelnik Beograda Siniša Mali predstavio rezultate rada grada Beograda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Prethodna vlast ostavila je praznu kasu, a za samo četiri godine Beograd je dobio nove domove zdravlja, vrtiće, mostove i pokrenula važne projekte

- Pre četiri godine je kasa bila prazna, a dug 1.118 milijardi evra. Doveli smo finansije u red, prepolovili dug grada i smanjili budžetski deficit tri puta - poručio je gradonačelnik.

Gradski menadžer Goran Vesić osvrnuo se na najveći projekat prestonice - "Beograd na vodi".

- Zahvaljujući upornosti i zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, Beograd dobija velelepni projekat "Beograd na vodi" na više od stotinu hektara savske obale u centru grada. Iako su mnogi pokušali da zaustave projekat lažima da se on nikada neće graditi ili da tone, radovi na njemu su u punom jeku - poručio je Vesić i podsetio da je prethodna vlast najavljivala izgradnju nuklearne centrale u Kostolcu, mosta kod Ade Huje i metroa, ali da se ništa od toga nije obistinilo.

1. DOMOVI ZDRAVLJA

Više od milijardu dinara je u protekle četiri godine uloženo u gradske zdravstvene ustanove, a obnovljeno je i adaptirano 40 zdravstvenih objekata.

Novi domovi zdravlja otvoreni su na Labudovom brdu, u Malom Mokrom Lugu, naselju Stepa Stepanović i Jajincima. Sledeće godine će početi i izgradnja Doma zdravlja u Borči na 5.000 kvadrata, kao i u Ugrinovcima, Kumodražu i Banjici.

2. VRTIĆI

Od 2014. godine izgrađeno je osam predškolskih ustanova, čime je otvoreno još 1.465 mesta za mališane. Više od 220 miliona dinara je uloženo u sanacije vrtića, kao i 260 miliona za nabavku opreme. Za saniranje osnovnih i srednjih škola je uloženo oko 800 miliona dinara.

3. OBNOVA KULTURE

Naučnotehnološki park je u funkciji zahvaljujući aktuelnoj vlasti, te u toj zgradi posluju 54 kompanije sa oko 560 IT inženjera. Otvoren je i Muzej savremene umetnosti, koji je bio zatvoren čak deset godina. Beograd će, kako je naveo Vesić, narednih godina dobiti svoju prvu likovnu galeriju na Kosančićevom vencu.

4. SOCIJALNA POMOĆ

Renovirana su tri dnevna boravka za decu sa smetnjama u razvoju. Grad plaća usluge personalnih asistenata za 52 osobe sa invaliditetom, a usluge ličnih pratilaca besplatno koristi 330 dece i mladih sa smetnjama u razvoju. U toku je i renoviranje Prihvatilišta za decu na Zvezdari, koje će biti otvoreno na jesen 2018. godine.

5. BRIGA O STARIMA

Ove godine je pokrenut i projekat "Senior kartice", zahvaljujući kojem najstariji građani dobijaju obilje beneficija u apotekama, pozorištima, supermarketima. Otvoreno je šest klubova za stare, a u narednih mesec dana će biti otvorena još dva, pa će u Beogradu biti ukupno 28 takvih klubova.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

40 zdravstvenih objekata je obnovljeno i renovirano

220 miliona dinara je uloženo u sanacije vrtića

8 predškolskih ustanova je izgrađeno

20.000 metara kvadratnih pešačke zone uređeno

107 fasada renovirano i sređeno

7.000 predloga stiglo od Beograđana od početka projekta "Da se radi i gradi po tvom"

200 miliona dinara vredi taj projekat

120 km novih biciklističkih staza imaće Beograd

28 klubova za stare će ukupno imati Beograd u narednih mesec dana

6. NOVE FASADE

Trenutna vlast je za četiri godine uredila oko 20.000 metara kvadratnih pešačkih zona, a cilj je da u narednih 10 godina umesto trenutnih 15, čak 30 odsto Beograda bude pod šumom. Samo ove godine sređeno je 107 fasada, a planirano je da 2018. taj broj iznosi 190.

7. "DA SE GRADI PO TVOM"

Do sada je stiglo više od 7.000 predloga Beograđana koji se odnose na nove fasade, biciklističke staze, domove zdravlja, vrtiće. Grad je za najnoviji projekat izdvojio 200 miliona dinara, a opštine još po deset miliona.

8. "BEOGRAD BICIKLOM"

Beograd će regulisati i biciklističke staze u ulicama prvog prioriteta kako bi i bicikli bili deo javnog prevoza prestonice. Ovaj projekat predviđa 120 kilometara novih biciklističkih staza, 200 novih parking-mesta i 150 stanica za javne bicikle.

RepublikaFoto: Promo foto

- Grad Beograd na računu ima 14 milijardi dinara, koje će biti uložene u narednom periodu

 

- U Beogradu je aktivno više od 1.100 gradilišta

 

- U prestonici je u novembru bilo nezaposlenih 88.120, što je rekordno nizak broj

 

- Građevinske dozvole izdaju se brže nego ikada, u proseku za 12 dana, a nekada se čekalo i po godinu i više dana

 

- U prvih devet meseci ove godine u Beogradu je zabeleženo više od 1,6 miliona noćenja, što je rast od 23 odsto u odnosu na isti period prošle godine

 

- Za poljoprivrednike je ove godine izdvojeno 120 miliona dinara, a za sledeću godinu biće izdvojeno 180 miliona

 

- Gradska uprava je reformisana uvođenjem elektronske uprave - građanima je omogućeno da onlajn podnose zahteve i prijave inspekcijama

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (41)

Loading
sanja

18.12.2017 18:36

Samo onaj ko ne zeli da vidi moze reci da rezultati nisu vidljivi i realni i da Mali ne radi pravu stvar za glavni grad!

Draguljce

18.12.2017 18:43

Sve transparentno. To je prava stvar! Ima sta i da se vidi.

Alen

18.12.2017 18:45

Ziveo nas grad Beograd !

Draganab

18.12.2017 18:45

Sve sto je naveo Sinisa Mali , sve je to i uradjeno i to za veoma kratko vreme. Mnogo je postignuto