BRNABIĆEVA U DAVOSU: Obavili smo značajne sastanke sa investitorima!

Autor: Tanjug

Vesti

26.01.2018

08:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja učestvuje na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, rekla je da je Srbija sve više prisutna u svetskim tokovima i trendovima, kao i da je tokom foruma imala više značajnih sastanaka sa investitorima.

RepublikaFoto: Tanjug / Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije
Ana Brnabić i Aleksandar Vučić u Davosu

Najznačajniji su, kako kaže, bili oni sa kompanijama koje već posluju u Srbiji i od kojih je dobila potvrdu da su zainteresovani za proširenje poslovanja.

Ona je za RTS u četvrtak uveče navela da je razgovarala sa predsednicima velikih korporacija, kao što su "Tarket", japanski "Itoču" i francuski "Suez" koji su se interesovali za njeno viđenje daljeg razvoja Srbije, stabilnosti za poslovanje i nove prilike, zato što, kako je rekla, žele da prošire svoje prisustvo u Srbiji.

Brnabić je rekla da su sastanci prošli veoma dobro, navodeći da je posebno dobar sastanak imala sa kompanijom "Tarket" i da se nada da će u budućnosti biti razgovora o novim investicijama "Tarketa" u Srbiji i proširenju njihovih proizvodnih pogona.

Premijerka je istakla i da je jedina iz regiona jutros učestvovala na sastanku grupe "Novi lideri za Evropu", a da je Srbija takođe jedina zemlja u regionu koja je ove godine učestvovala i u pisanju izveštaja "Obnoviti Evropu" za Svetski ekonomski forum.

- Tako da, svakako, Srbija je sve više prisutna u svetskim tokovima i svetskim trendovima - dodajući da se njeno izlaganje odnosilo na budućnosti zapadnog Balkana i njeno viđenje zapadnog Balkana u Evropi i zašto je zapadni Balkan značajan za Evropu i obrnuto.

Navela je da se razgovaralo o ekonomskoj politici Amerike i Evrope i ocenila da postoji raskorak između Evrope i Amerike u smislu protekcionizma.

RepublikaFoto: Tanjug / Služba za saradnju sa medijima predsednika Srbije
Sastanak sa predsednikom Francuske: Brnabićeva, Vučić i Emanuel Makron

- Tramp je više za protekcionizam, Evropa je više za jačanje konkurentnosti. To je neka vizija...otvorenost, konkurentnost, inovacije.

Brnabić je istakla da je nova vizija Evrope mnogo više ulaganja u obrazovanje i nauku, istraživanje i razvoj i da je to upravo šansa za Srbiju.

- To je ono gde Srbija sada može da da jedan veliki doprinos Evropskoj uniji i Evropi i mislim da je to naša velika prilika i ono što je dobro je što je to svakako prepoznato i od strane Svetskog ekonomskog foruma - ukazala je premijerka, dodajući da su to prepoznali i evropski lideri.

Na pitanje da li je bilo nekih nedoumica u vezi sa našim evropskim putem ili ekonomskim reformama koje sprovodimo, Brnabić je rekla da se uvek postavlja pitanje odnosa Srbije sa Rusijom i koliko je to na putu Evropske unije. 

- Mi nikada ne bežimo od tog pitanja, potpuno smo iskreni i uvek je dobra prilika da objasnimo naše odnose sa Rusijom, ali isto tako da potvrdimo da to ne stoji na putu naših evropskih integracija - istakla je ona.

Govoreći o digitalizaciji Brnabić je rekla da Srbija po prvi put ide u korak sa svetom i Evropom, dodajući da očekuje da možemo postati i lideri.

- Za nas to znači - veće ulaganje u obrazovanje, veće ulaganje u inovacije, mnogo više ulaganja u startap kompanije, odnosno mnogo bolji pravni okvir za veći broj startap kompanija u Srbiji i to je ono čemu ćemo se mi u potpunosti posvetiti u 2018. godini da bi imali jednu novu paradigmu rasta i razvoja. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (38)

Loading
TSIDMZ

26.01.2018 10:26

Dobre vesti za Srbiju dolaze iz Davosa!

TSIDMZ

26.01.2018 11:00

Sve bolje i bolje vesti stizu..sto je odlicno!

Rea

26.01.2018 11:44

Davos je prilika da ojačamo svoje kontakte čime bismo poboljšali svoju poziciju.

Rea

26.01.2018 11:45

Srbija je postala ozbiljna zemlja.