OPREZ, OVAKO NAS VARAJU TRGOVCI: Uz cenu proizvoda naplate i ambalažu

Autor: Tanjug

Vesti

02.02.2018

17:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa namirnicama koje kupujemo "na merenje" trgovci nam često naplate i težinu ambalaže i to po ceni proizvoda koji se u njoj nalazi. Tako uz pršutu koja košta 3.000 dinara, plastičnu kutijicu od 20-ak grama u koju nam je upakuju plaćamo čak 60 dinara.

RepublikaFoto: Promo foto
Foto: Ilustracija

Ovu prevaru trgovci izvode vrlo jednostavno. Dok ne obraćamo pažnju na vagu stavljaju kutijicu, a pre nego što primetimo da je na vagi već izmereno između 12 i 26 grama, u kutiju nam stavljaju list po list pršute. Pre nego što smo shvatili šta nam se dešava, prevareni smo dva puta - dobili smo 20 grama manje suhomesnatog proizvoda i platili smo 20 grama kutije po ceni pršute.

Ista prevara ima nekoliko pojavnih oblika, pa se dešava da je i u prethodno upakovanim kolačima ili kriškama sira težinu uključena i ambalaža, a Zoran Nikolić, potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača kaže da je pravo potrošača da dobije robu koju je tražio i koliko je tražio.

- Niko od nas ne kupuje ambalažu, nego proizvod. Potrošač čak može i da donese sam svoju kesu. Pojedini trgovci uveli su praksu da prvo izmere kutiju, ili masan papir, pa da ga odbiju od ukupne gramaže proizvoda - kaže Nikolić.

Da stvar bude gora, čak su i uputstva koja trgovci daju kupcima za samostalno merenje namirnica pogrešna. Na odeljenjima gde kupci sami mere i pakuju robu, postoji uputstvo u kojem je kao prvi korak navedeno da kupci treba robu da sipaju u ambalažu, pa da je onda stave na vagu.

Ustvari bi prvo trebalo staviti praznu ambalažu na vagu, pa zatim pritisnu dugme sa slovom T ili natpisom Tara, tada će vaga pokazati da je težina kutije nula i tek tada treba sipati proizvod. Trgovcima je za lažno merenje zaprećena kazna od 300.000 dinara.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading