BROJKE KOJE OHRABRUJU: Samo u januaru smo od turizma zaradili 100 MILIONA EVRA

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

08.04.2018

18:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija doživljava pravi turistički bum, vidljiv golim okom. Ne samo zbog domaćeg turizma koji je u fazi preporoda, već i zbog sve većeg dolaska stranih turista, kojih je u prošloj godini bilo 1,49 miliona. A gde su turisti, tu je i zarada, a i šansa za nju.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Za deset godina, ukupan broj i stranih i domaćih gostiju je u porastu. Prosek popravljaju strani turisti. Od 2008. kada je broj domaćih turista iznosio 1,6 miliona do 2014. kada je bio 1,16 miliona zabeležen je pad, tada nastaje preokret i rast, ali toliki da još nije dostigao 2008. godinu.

U 2017. bilo je 1,58 miliona domaćih turista. S druge strane za deceniju, broj stranih turista je dupliran (sa 646.384 stranaca u 2008. do 1.497.173 u 2017.)

Slična situacija je i sa noćenjem turista. Pre deset godina zabeleženo je 5,93 miliona noćenja domaćih turista, dok u 2017. 5,15 miliona. Najmanje je bilo 2014. - 3,92 miliona, ali od tada trend se menja i ide u pravcu rasta.

Za razliku od domaćih, iz godine u godinu raste broj noćenja stranih turista i on je u odnosu na 2008. tri puta veći (sa 1,39 miliona do 3,1 milion, koliko je bio prošle godine). Najviše borave u prestonici. Tradicionalno, strani turisti su najbrojniji za doček Nove godine, i to u Beogradu - 130.000, a procene su da je direktna korist bila 30 miliona evra.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Prema podacima Narodne banke Srbije, devizni priliv od turizma bio je u porastu za 21 odsto, u odnosu na januar 2017. i iznosio je 93 miliona evra. I prošla godina bila je rekordna u odnosu na 2016. (rast 13,4 odsto) odnosno prihodovali smo od turizma 1,18 milijardu evra!

Statistika je izbrojala i da je u januaru i februaru kod nas boravilo 363.310 turista. Od toga domaćih gostiju 204.241, a stranih 159.069 (rast 17 odsto). Najviše iz Bugarske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Makedonije, Grčke, Kine (uključujući i Hong Kong), Turske i Slovenije.

Prema podacima Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija najveći porast broja dolazaka je kod turista iz Kine i Izraela. Prvi put, zahvaljujući direktnoj liniji i bezviznom režimu, Kinezi su se našli na osmom mestu.

Ako je suditi po početku i ova godina biće odlična, u prva tri meseca podeljeno je 32 hiljade vaučera za odmor u Srbiji što je 30 procenata više u odnosu na isti period prošle godine, kada je tokom cele godine 90.000 građana iskoristilo vaučer.

Uzrok turističkog buma

Renata Pindžo, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija za "Blic" objašnjava šta je uzrok turističkom bumu.

- Unapređenje putne železničke infrastrukture, stabilnost, činjenica da je aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu definitivno regionalni centar sa oko 5,3 miliona putnika u 2017. godini, ali i osnivanje nacionalnog prevoznika "Air Serbia", politika otvaranja prema svetu i uspostavljanja bezviznog režima sa zemljama koje predstavaljaju najbrže rastuća turistička tržišta doprinela su povećanju broja stranih turista. Srbija je i prva u Evropi uvela bezvizni režim za turiste iz Kine. Takođe, bezvizni režim je uspostavljen i prema drugim velikim tržištima kao što su Indija, Iran, Malezija, a od ranije Rusija, Turska... - ističe Pindžo i dodaje da je za jednu destinaciju ključno da bude atraktivna za organizovane grupe stranih turista, a što važi i za Srbiju, pa je doneta Uredba kojom se domaće turističke agencije podstiču kako bi unapredile organizovan turistički promet.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading