SARADNJA SA ERDOGANOM DAJE REZULTATE, OTVARA SE KLANICA U SRBIJI: Nude plate veće od 1.000€

Autor: J. Jokanović - A. V. Marković

Vesti

10.05.2018

04:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stižu turske investicije! Kompanija ETCII, koja se bavi proizvodnjom crvenog mesa, zainteresovana je da otvori klanicu junadi u Srbiji. Reč je o investiciji vrednoj između osam i 10 miliona evra, posla će biti za 100 radnika, čije bi plate, stoji u pismu o namerama ove turske kompanije, bile od 650 do 1.700 evra bruto.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Saradnja dva lidera urodila plodom

Predloženo je nekoliko lokacija, reč je o centralnoj Srbiji, a predstavnici kompanije su već obišli neke. Čitav posao izgradnje i otvaranje klanice trebalo bi da bude završen u martu 2019.
Investitori planiraju da 80 odsto od ukupne proizvodnje izvoze.

U pismu o namerama turska kompanija ETCII navela posao za 100 radnika i plate od 650 do 1.700 evra bruto

Kako saznaje Srpski telegraf, ovo je samo prva od mnogobrojnih investicija Turske koje će uslediti nakon posete naše delegacije predvođene predsednikom Vučićem. O otvaranju pogona ETCII u Istanbulu je pregovarao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je isposlovao da to bude tzv. grinfild investicija, što znači da Turci neće kupiti neki postojeći pogon, već će graditi od nule.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Branislav Nedimović potpisuje sporazum sa Turskom

- U našem je interesu da imamo što više klanica namenjenih za tursko tržište. Važno je znati da je 5.000 tona kvota za izvoz, a to je od 15.000 do 16.000 grla junadi. Što veću kvotu imamo za bescarinski izvoz, to će nam biti veća stočarska proizvodnja, a stočarstvo je pokretač svih drugih poljoprivrednih aktivnosti - kaže Nedimović i dodaje da smo za izvoz govedine već postigli dogovor s Kinom, a očekuje se i sporazum o izvozu sa Emiratima.

80 odsto proizvodnje izvoziće se u Tursku, arapske zemlje i EU

On otkriva da su u igri dve lokacije.

- Obišli su više mesta u centralnoj Srbiji i za sada se dvoume između Čačka i Kragujevca - kaže ministar za Srpski telegraf.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading