IZMEĐU SCILE I HARIBDE: Evo šta čeka Sinišu Malog na mestu ministra finansija

Autor: Tanjug

Vesti

28.05.2018

15:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novog ministra finansija čeka vruća fotelja, procenjuju ekonomski eksperti i poručuju da će Siniša Mali, ako dobije mandat od poslanika, morati da prođe između "Scile i Haribde" kako bi se sačuvala fiskalna ravnoteža i dovršile reforme, ali i proces restrukturiranja javnog sektora i državnih preduzeća.

RepublikaFoto: Tanjug
Siniša Mali

- U pitanju je ''hod na dve noge'' - održavanje makroekonomske ravnoteže sa jedne strane i restrukturiranje privrede sa druge stane iz ugla finansijske perspektive - rekao je Tanjugu ekonomista Dragan Ðuričin iz Saveza ekonomista Srbije.

Javna preduzeća

Prema njegovim rečima, najteži problem biće restrukturiranje javnog sektora i preduzeća, ali i privatizacija ili terminacija preduzeća u vlaništvu države koja nemaju dobre ekonomske performanse i predstavljaju opterećenje za budžet.


Ðuričin navodi da budućeg ministra finansija čeka puno posla, ali da sa jasnom vizijom razvoja i agilnošću to može da se ostvari u narednom periodu.

Podseća da je Srbija imala značajne rezultate na planu fiskalne konsolidacije, kao i da je to peti program od vremena (predsednice SIV-a SFRJ) Milke Planinc, koji je u potpunosti ostvario ciljeve za razliku od prethodnih programa.

- Glavni cilj je bio da se uspostavi fiskalna konsolidacija, odnosno ravnoteža poreskih prihoda i rashoda i uz taj cilj ide smanjenje zaduženja i rast kreditnog rejtinga i povećanje zaposlenosti, kao i opšte privredne aktivnosti i drugo. Prema tome, novi mistar finansija treba da nastavi sa otklanjanjem strukturnih nestabilnosti koje naša privreda ima iz devedesetih godina prošlog veka".

Saradnja sa MMF

Ðuričin ističe da je Srbija kao država odgovorna i prema međunarodnim finansijskim organizacijama koje nam pomažu u restrukturiranju i na putu privrednom opravka.


Napominje da je naš javni dug još relativno visok i da bi ga trebalo spustiti na nivo od 50 odsto BDP.

- Pred potpisivanjem je sa MMF-om, pošto se novi ministar izabere, novi sporazum koji treba da važi od avgusta do januara 2021, gde su veoma precizno definisani kvantitativni, indikativni i drugi reformski ciljevi koje vlada u domenu makroekonmskih politika treba da sprovede - navodi on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (59)

Loading
robinhude84

28.05.2018 15:41

Uspece Mali!

Nadja

28.05.2018 15:47

Malog ceka veliki i odgovoran posao.

sasa

28.05.2018 15:52

Sa sigurnoscu tezak posao.

Kiki

28.05.2018 15:55

Nece mu uopste biti lako...