Malinari i pre berbe izlaze na PROTESTE!

Autor: novosti.rs

Vesti

29.05.2018

13:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protesti proizvođača maline počeće 2. juna blokadom magistralnog puta Nova Varoš - Prijepolje, a biće nastavljeni i u drugim krajevima Srbije ukoliko ne dođe do dogovora sa hladnjačarima o iznosu otkupne cene za rod iz predstojeće berbe.

RepublikaFoto: pixabay.com

U ovom trenutku, pojedini otkupljivači nude od 100 do 120 dinara, a većina pokušava da uspostavi takozvane dnevne cene od 60 do 100 dinara, koje se mogu menjati tokom predaje “crvenog zlata”.

- Prošle godine smo u proteste ušli tokom berbe, verujući da će se uz pomoć ministarstava poljoprivrede i trgovine naći neko rešenje, ali se to nije dogodilo. Ovog puta nećemo čekati berbu, već se sve mora rešiti u narednim danima - objašnjava Slađana Stanković, predsednica skupštine Udruženja poljoprivrednih proizvođača Užica - Ljubojević iz "Sirogojno kompanija" je ponudio 120 dinara, "Krop" nudi 100, ostali predlažu "dnevne cene" sa kojima prosek predatog roda ne bi premašio iznos od 120 dinara.

Proizvođači su uz pomoć agronoma izračunali da cena proizvodnje jednog kilograma maline iznosi od 1 do 1,25 evra. To znači da bi se oni po okončanju berbe našli u dugovima.

- Svaki iznos ispod 1,5 evra je neprihvatljiv. Zato ćemo 2. juna zajedno sa Udruženjem "Limska dolina” blokirati pomenutu saobraćajnicu, a istog dana na mirne proteste izlaze i proizvođači iz valjevskog kraja u mestu Moravci. Bez utvrđene cene, proizvođači nemaju računicu da plaćaju armiju sezonskih radnika za koje treba izdvojiti od 2.000 do 3.000 dinara dnevno, a neće moći da pokriju ni dugove za preuzeto đubrivo i hemiju.

Proizvođači iz zapadne Srbije ističu da ništa ne traže od države i od poreskih obveznika. Dovoljno je, kažu, da Ministarstvo trgovine isprati otkup i prepakivanje maline, i da se uputi u cene. Na ovaj način će se lako utvrditi, da 7-8 monopolista basnoslovno zarađuju na štetu desetina hiljada proizvođačkih porodica.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading