Vlada objavila tender za STRATEŠKOG PARTNERA ZA RTB BOR

Autor: novosti.rs, Republika

Vesti

18.07.2018

04:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo privrede objavilo je javni poziv za izbor strateškog investitora za Rudarsko-topioničarski basen "Bor". Tenderom se predviđa novčana dokapitalizacija od 350 miliona američkih dolara.

Foto: ST/N. MANDIĆ
RTB Bor

Rok za podnošenje prijava Ministarstvu privrede je 20. avgust, a preduslov za njihovo razmatranje je uplata depozita ili dostavljanje bankarske garancije od milion dolara. Poziv je objavljen u dnevnom listu "Politika".

Ko može da se prijavi?

Pravo na podnošenje prijave imaju strateški partneri koji se poslednjih deset godina u kontinuitetu bave eksploatacijom bakra i ostalih obojenih i plemenitih metala sa prihodom od najmanje pola milijarde američkih dolara u protekloj godini.

Za privatizacionu dokumentaciju mora se uplatiti naknada od 10.000 američkih dolara.

Strateški partner koji novčanom dokapitalizacijom od najmanje 350 miliona dolara postaje vlasnik udela u RTB-u Bor, prema uslovima, može biti domaće ili strano pravno lice, ali i konzorcijum nastao udruživanjem domaćih i/ili stranih lica radi strateškog partnerstva.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Pogon u RTB Bor

Ko je pokazao interesovanje?

Interesovanje za RTB je do sada pokazalo 11 kompanija iz Rusije, Kine, Kanade, Turske i kazahstansko-evropski konzorcijum koje su u proteklih godinu dana potpisale ugovor o poverljivosti i koje su radile "dju dilidžens".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je nedavno da je jedna kineska kompanija zainteresovana za učesće na tenderu za RTB Bor.

Rudarsko-topioničarski basen u Boru zapošljava 5.000 ljudi direktno, a da od njega zavisi 20.000 porodica

- RTB Bor sa 0,8 odsto doprinosi BDP-u, ali bi mogao, ako se tender završi u skladu sa očekivanjima, da doprinosi i dodatnih jedan odsto, odnosno 1,8 odsto, što je važno za ekonomski razvoj. Nadam se da ćemo zadržati sve ljude i očekujem da taj posao završimo do kraja godine i da će to biti veliki impuls za Bor i okolinu - rekla je predsednica Vlade Ana Brnabić.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading