Izveštaj Evropske Komisije: SRBIJA NAJMOĆNIJA U REGIONU

Autor:

Vesti

20.07.2018

10:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana - Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji je u 2018. godini povećan na 3,5 bruto domaćeg proizvoda (BDP) u odnosu na 2017. godinu kada je prosečna stopa rasta bila 2,7 odsto (BDP).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

"Najvećim ekonomskim razvojem u regionu ima Srbiji sa 4,6 odsto (BDP). Investicije i privatna potrošnja nastavile su da utiču na rast u regionu - saopštila je Komisija u sredu u svom izveštaju o ekonomskim podacima za zemlje kandidate za EU ​​i potencijalnim kandidatima.

 Dinamika rasta poboljšana je u skoro svim zemljama Zapadnog Balkana u prvom kvartalu 2018. godine, navodi se u izveštaju. U izveštaju se navodi da je rast proizvodnje u Crnoj Gori i Albaniji ojačao na 4,5 odsto i 4,4 odsto.

U Crnoj Gori, ekonomska ekspanzija je bila podstaknuta rastom investicija, dok su u Albaniji sve komponente unutrašnje tražnje pozitivno doprinele rastu.

Godišnji rast BDP-a na Kosovu se ubrzao na 3,5 odsto u odnosu na 3,2 odstou prethodnom kvartalu, uglavnom na bazi jače investicije i državne potrošnje, navodi se u izveštaju, dodajući da je u Bosni i Hercegovini ekonomija povećana za 2,0 odsto uz izvoz i privatnu potrošnju.

- Nasuprot tome, u Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji rast proizvodnje je usporio na 0,1 odsto u poređenju sa 1, 2 odsto u prethodnom periodu, zbog velikog pada bruto investicija u zemlji - ističe se.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (12)

Loading
mare

20.07.2018 10:54

Trebaju i ostale države u regionu da se ugledaju na nas.

Bojan

20.07.2018 11:03

Stabilno tržište, stabilna država, zahvaljujući stabilnoj i snažnoj politici koju vodi Vlada Srbije! Naravno da sve to uliva poverenje investitora i da ekonomski rast mora biti primetan!

Vuk

20.07.2018 11:04

Raduje je što je dinamika rasta ostvarena u skoro svim državama regiona. Srbija jeste lider i to će i ostati , ali za još brži ekonomski razvoj naše zemlje važno je da i okruženje bude razvijeno.

Nemanja

20.07.2018 11:34

Srbija treba da bude lider u regionu!