MALA KUĆNA EKONOMIJA: Evo da li je jeftinije da kupujete ili sami pravite džem

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

11.08.2018

18:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najeftinije će biti napraviti domaći džem od šljiva, a mnogo jeftinije nego prošle godine biće napraviti i mešanu marmeladu i sok od kupina. Računica pokazuje da će domaći pekmez biti tri puta jeftiniji od kupovnog, a da će sličan odnos cene imati i mešani džemovi od jabuka, krušaka i bresaka. Zbog kišne godine i dobrog roda skupi neće biti čak ni domaći sokovi od najskupljeg voća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za razliku od prošle godine kada su zbog visokih cena voća i šećera mnoge domaćice odustale od spremanja džemova i sokova, priprema slatkih đakonija ovog leta neće biti preterano skupa.

Za materijal potreban za deset tegla džema od šljiva (deset kilograma voća i pet kilograma šećera) potrebno je izdvojiti 750 dinara, dok u radnjama tegla dobrog domaćeg prekmeza od šljiva košta oko 250 dinara, često i više.

Berba pojedinih sorti šljiva počela je pre oko mesec dana.

Cena prve klase je od 60 do 70 dinara, dok se druga klasa prodaje za oko 50 dinara. Prodavci očekuju još nižu cenu s obzirom na to da je šljiva dobro rodila i da se tek očekuje branje pojedinih sorti. Džem je najbolje praviti od šljive požegače.

U pitanju je sitna, slatka i mesnata sorta, koja stiže nešto kasnije od ostalih. Trenutno se najviše prodaje sorta stenlej, koja zbog količine vode nije preporučljiva za pravljenje pekmeza.

Zbog dobrog roda, niske cene voća, ali i činjenice da kilogram šećera košta oko 55 dinara, ovog leta neće biti skupo ni pravljenje marmelade.

Za deset kilograma potrebno je četiri kilograma jabuka, tri kilograma krušaka i tri kilograma bresaka. Sve to košta oko 800 dinara, što je ponovo tri puta jeftinije od domaće marmelade u prodavnicama.

Još jeftinije se može proći ako se kruške koje koštaju po oko 100 dinara za kilogram, delimično zamene šljivama.

Zbog isplativosti, mnoge domaćice već su počele da prave i sok od kupina. Prošle godine kupina se prodavala i za 600 dinara po kilogramu, dok ove godine kilogram kupine može da se kupi za 300 dinara, pritom je u pitanju kvalitetan i krupan plod.

Tako se litar soka od kupine ili litar kupinovog vina može napraviti za svega 400 dinara, što je i za 700 dinara jeftinije (u slučaju vina) nego u prodavnicama zdrave hrane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading