Nedimović: Imaćemo REKORDAN rod kukuruza, potpisujem!

Autor: Tanjug

Vesti

22.08.2018

12:05

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Rod kukuruza će ove godine biti rekordan, procenjuje ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. Ministar očekuje da će to biti između sedam i osam tona po hektaru, u proseku, ali ga, kako je rekao za Tanjug, ne bi iznenadilo da ta brojka bude i veća.

RepublikaFoto: Tanug/D. GOLL

Prema njegovim rečima, rekordan rod se očekuje, iako je u Srbiji posejano 900.000 hektara kukuraza, što je, kako navodi, za 20 odsto manje nego prethodnih godina.

- Uprkos tome mi ćemo dostići rekordne cifre. Spreman sam da potpišem ovog sekunda, da će kukuruz imati rekordan rod po hektaru za sve godine od kako se prati rod kukuruza u Srbiji - izjavio je Nedimović za Tanjug.

Ministar je svoj optimizam potvrdio, kaže, posle činjenice da je nedavno, u selu Laćarak, prvo branje "dalo" 12 tona kukuruza po hektaru, iako se, objašnjava Nedimović, radi o sorti koja je po svom kvalitetu najmanje izdašna, a sorte koje sada "stižu" su "izdašne" i daju od 20 do 30 odsto više roda.

- Video sam u nekim medijima da kukuruz podstiče rast BDP-a. Pa dobro, eto neke koristi i od poljoprivrede, da ne budemo uvek loši đaci - kaže Nedimović.

RepublikaFoto: Tanjug

Uveren je da će i rast ostalih kultura biti nesumnjivo dobar, jer je, navodi, pšenica krenula da raste na berzama, te će oni koji su je sačuvali u silosima prodati po dobroj ceni, slična situacija je, kaže, i sa sojom i suncokretom.

Poseća da je u voćarstvu bilo manjih problema, naročito sa onim voćarskim kulturama koje ne trpe vodu, kao što su kupina, malina, višnja, breskva, ali i da je uprkos gljivicama u breskvama i nektarinama za rusko tržište, Srbija izvezla 110.000 tona voća na to tržište, i za prvih šest meseci imala 150 miliona evra od izvoza.

- Međutim, nama najveći deo proizvodnje otpada na ratarstvo, pšenicu, kukuruz, soju, repu, a tu stvari stoje perfektno - podvukao je Nedimović.

Govoreći o izvozu govedine, ministar kaže da je Srbija na tursko tržište do ponedeljka izvezla 2.300 tona govedine i dodao da očekuje da će do 15. novembra naša zemlja isputiti izvoznu kvotu i izvesti svih dogovorenih 5.000 tona.

- Sa turskim kolegama smo 1. avgusta dogovorili da ukoliko ispunimo kvotu, da dobijemo novu kvotu do Nove godine još 2.000 tona - najavio je Nedimović.

Kaže da stvari u stočarstvu dobro idu, da farme govedine niču, kao i da će u novembru biti novih subvencija za tovno i mlečno govedarstvo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading