ANTIĆ: Nema nikakvog "fingiranja" kod strateškog partnera RTB Bor

Autor: Republika

Vesti

02.09.2018

14:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić osvrnuo se na komentare o strateškom partneru RTB Bora koje je rekao novinar Miša Brkić i objasnio mu zašto je dobro što je na to mesto došla kompanija Zijin.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Antić

- Komentari novinara Miše Brkića u vezi sa pobedom kompanije Zijin na tenderu za strateškog partnera u RTB potpuno su neutemeljeni i proizvoljni. Na strateškom partnerstvu za RTB Bor se radi već dve godine, više od deset velikih i uglednih svetskih rudarskih kompanija je u tom periodu analiziralo RTB, međunarodni javni poziv je objavljen u Financial Times-u i procedure su bile potpuno transparentne. Ni o kakvom "fingiranju" ovde ne može biti reči, jer tender je sproveden po najstrožim svetskim pravilima - rekao je ministar Aleksandar Antić.

On je objasnio koliko je značajan dolazak Zijin kompanije.

- I u finalu postupka postojalo je veliko interesovanje i takmičile su se dve izuzetno ozbiljne ponude kompanija Zijin i Ugold. Ponuda kompanije Zijin donosi snažan investicioni podsticaj od 1,26 milijarde dolara, obezbeđuje vraćanje dugova u iznosu od 200 miliona dolara, obezbeđuje dugoročnu stabilnost RTB-a, čuva 5.000 radnih mesta. Takva ponuda bila je iznad svih očekivanja i odlična je za Srbiju, za razvoj ne samo RTB Bor, već čitave istočne Srbije, a naročito za zaposlene u RTB Boru. Značaj ove investicije nije moguće osporiti, kao ni proceduru u kojoj je čitav posao sproveden. Srbija je dobila velikog i uglednog svetskog investitora, a pokazala je da je dovoljno kompetentna da sprovede tenderski postupak po najvišim standardima, na kojima učestvuju najveće svetske kompanije - zaključio je on.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading