VAŽAN DAN ZA SRBIJU: Potpisano 5 velikih ugovora, a među njima i ugovor za RTB Bor

Autor: Tanjug

Vesti

17.09.2018

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Pekingu je danas, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, potpisan ugovor o strateškom partnerstvu za RTB Bor, te više drugih važnih ekonomskih sporazuma

RepublikaFoto: Tanjug
Predsednik Vučić u Kini

Ugovor o strateškom partnerstvu između Vlade Srbije i RTB Bor i kompanije Ziđin potpisao je ministar energetike i rudarstva Aleksandar Antić.

Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i kompanije Šiđadžuang Džij potpisao je ministar finansija Siniša Mali. On je, takođe potpisao i Memorandum o razumevanju Republike Srbije i Šandong provincijske transportne grupacije. Ministar Mali potpisao je i Protokol o realizaciji Memoranduma o razumevanju Republike Srbije i kompanije Landžou Guantung.

Pored toga ministar Mali potpisao je i ugovor o nabavci opreme, radova i usluga za realizaciju kapitalnog projekta nadzora u saobraćaju između Republike Srbije i kompanije Huawei.

RepublikaFoto: Tanjug
Tekst potpisa

- Danas je veliki i važan dan za građane Srbije. Pet velikih ugovora smo potpisali u Kini. Ugovor o preuzimanju RTB Bor, investicija od 1,460 milijardu dolara. Toliko će doći u Bor u narednih šest godina. Ne moram da pričam koliko će to promeniti istok Srbije, doprineti rastu i RTB i tog dela Srbije i naše celokupne ekonomije. Posle četiri neuspela pokušaja privatizacije od 2006. do 2009, uspeli smo da nađemo partnera koji će strateški sa vladom razvijati taj za nas veoma važan rudnik i preduzeće - rekao je ministar finansija Siniša Mali.

On je ukazao da je potpisan i ugovor sa kompanijom Šandong Linglong oko nove investicije, prizvodnja guma, nove fabrike guma u Zrenjaninu, investicije od skoro milijardu dolara. Dalje je, kako je dodao, potpisao ugovor sa kooperantnom te firme, koja isto dolazi u Zrenjanin, i još jedan ugovor sa kompanijom koja namerava da proizvodi cink oksid u Zrenanjinu, investiciji vrednoj oko 80 miliona evra, i koja će otvoriti 280 radnih mesta u tom gradu.

- Ovo je veliki dan za Banat. Čak tri ugovora vezana su za Zrenjanin - konstatovao je Mali. Rekao je da je potpisan i ugovor sa kompanijom Huawei oko uvođenja video nadzora u našoj zemlji

- To su ogromni ugovori, rezultat višegodišnjeg rada. Imali smo sreću da pronađemo partnera za Smederevo, sada i za RTB Bor, i nove investcije u  Zrenjanin - objasnio je Mali. Rekao je da je važno da se svaka prilika kada se susreću predsednik Aleksandar Vučić i šef kineske države Si Điping iskoriste za razgovor o novim mogućnostima, šansi za investicije.

RepublikaFoto: Tanjug
Tekst potpisa

- To za građane Srbije znači višu stopu rasta, veću zaposlenost, veće plate i penzije - naglasio je on.

Mali je podsetio da smo druga zemlja u Evropi po rastu za prvih šest meseci, i da sa ovakvim investicijama i ulaganjima od strane kineskih partnera imamo pravo da kažemo da u narednih godinu do tri možemo i moramo da budemo zemlja sa najvišom stopom rasta u Evropi. Najavio je da će sutra biti potpisan važan ugovor vezan za izgradnju industrijskog parka u Borči.

- To će biti park koji će se prostirati na preko 300 hektara. Potpisujemo sporazum sa kompanijom CRBC, koji potpuno menja perspektvu Srbije. Veliki broj kineskih kompanija donosi odluku da dolazi i investira u Evropu. Ovim parkom, koji će biti prvi te vrste u Evropi, dolaziće u Srbiju. Imaćete desetine novih kompanija što je hiljade novih radnih mesta - objasnio je Mali.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (55)

Loading
Nina

17.09.2018 09:17

Izuzetno vazan dan za Srbiju.....

Laki

17.09.2018 09:18

Izuzetno bitan dan za Srbiju.....

Tina

17.09.2018 09:21

Sa ovim investicijama Srbija će ekonomski puno osnažiti.

Bojan

17.09.2018 09:28

Ovo je veliki dan za Srbiju a ugovori koji su potpisani na današnji dan predstavlju ogroman podsticaj za srpsku ekonomiju.