Rusi investiraju u srpsku poljoprivredu

Autor: sputniknews.com

Vesti

13.10.2018

13:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Očekuje se da će trima srpskim firmama kojima je privremeno bio zabranjen uvoz proizvoda u Rusiju zbog nepravilnosti u proizvodnji ponovo biti dozvoljen uvoz robe u Rusku Federaciju", rekao je državni sekretar Ministarstva poljoprivrede Bogdan Igić.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Delegacija srpskog Ministarstva poljoprivrede, na čelu sa Igićem, posetila je ove nedelje ruski poljoprivredni sajam "Zlatna jesen" u Moskvi, gde je imala radni doručak sa ruskim ministrom poljoprivrede Dmitrijem Patruševom i sastanak sa direktorom Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Rusije Sergejem Dankvertom.

Dogovoreno je da do kraja godine Moskvu poseti srpski ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, kao i da u istom periodu bude potpisan Sporazum o fitosanitarnom nadzoru.


- Sporazum koji smo pripremili i prosledili ruskoj strani jeste obnavljanje starog sporazuma o fitosanitarnom nadzoru, odnosno zahtevima za promet robe sa visokim sanitarnim rizikom, i očekuje se da će do kraja godine on biti potpisan. Ovo je "krovni" dokument između Ruske Federacije i Republike Srbije vezan za fitosanitarni nadzor. To će nam doneti preciznije, jasno definisane uslove i procedure za izvoz robe iz Srbije, odnosno uvoz u Rusiju. Na taj način ćemo transparentno i vrlo jasno našim izvoznicima i proizvođačima predočiti šta su njihove obaveze kada je reč o ovom vrlo zahtevnom i sve zahtevnijem tržištu - rekao je direktor Uprave za zaštitu bilja Nebojša Milosavljević.

On je naglasio da se širi i saradnja sa ruskim regionima, koji ozbiljno ulažu i investiraju u poljoprivredu. Prema Milosavljevićevim rečima, Srbija tu vidi mnogo prostora za "bolju i jaču saradnju". On nije želeo da otkrije o kakvim je konkretno ulaganjima reč, ali je naglasio da "ideja ima mnogo".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading