POZNATI PITANJIMA REŠETALI MILOVANA DRECUNA: Na Košarama umalo nisam poginuo

Autor:

Vesti

18.08.2017

15:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Karulu Košare i 1999. godinu, tokom koje je izvešatavao u sukobima na Kosmetu, Milovan Drecun će zauvek pamtiti jer je tada, kako kaže, osam puta izbegao smrt. Nekadašnji ratni izveštač, danas predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju, otkriva zašto mu je Prizren najlepši grad, ali i zašto potpredsednici Vlade Zorani Mihajlović dodeljuje titulu najomiljenije ministarke.

RepublikaFoto: Tanjug
Milovan Drecun, narodni poslanik

Dejan Stojiljković, pisac

* Zašto kao nekadašnji pripadnik Prištinskog korpusa ne mogu da uđem na Kosovo?

- Nema zabrane ni za koga da ide na Kosmet, naravno, postoji opasnost da se neko od naših pripadnika snaga bezbednosti nalazi na obelodanjenoj ili tajnoj optužnici sudova. Pripadnicima Prištinskog korpusa treba odati priznanje za izuzetnu odbranu zemlje, na osnovu koje smo i dobili Rezoluciju 1244.

Mladen Mijatović, novinar

* Koju situaciju pamtite iz vremena kad ste bili ratni izveštač?

- Najsnažniju emociju osetio sam u junu 1999, kada sam na Kosovu naišao na britansku jedinicu Kfora koja je tek ušla na našu teritoriju, dok se naša vojska povlačila. To je svakako bio najtužniji događaj u celoj mojoj profesionalnoj karijeri.

Foto: ST/N. PANČIĆ

Ognjen Amidžić, voditelj

* Da li vam je ikada život visio o koncu?

- Više puta sam 1999. godine bio u situaciji kada sam se vraćao iz mrtvih. Jedno osam puta te godine, koliko se sećam, posebno na području karaule Košare.

Miša Janketić, glumac

* Šta ste pomišljali kad ste bili u opasnosti dok ste boravili u ratnoj zoni?

- U tom trenutku nisam razmišljao o opasnosti, već samo o prilici da snimim što je moguće bolji materijal koji bi realno prikazao slike rata. Iz ove perspektive, danas tu hrabrost tumačim kao ludost. Samo kada se prisetim da sam izletao u prve borbene redove i bio na samo 70 metara od neprijatelja kako bih snimio najavu emisije...

Bogdan Obradović, teniski stručnjak

* Koje mesto je najlepše na Kosovu?

- Najlepše je područje granice sa Albanijom, potez oko Peći, Dečana, Đakovice, a što se mesta tiče, najlepši je svakako srpski carski grad Prizren.

Vladimir Vermezović, fudbalski trener

* Kada će Narodno pozorište Srbije gostovati na Kosovu?

- Zavisi gde gostuje u srpskim sredinama ili u Prištini, voleo bih da budu što češće prisutni na KiM. Ipak, to je pitanje za upravu pozorišta, a ne za mene.

Sanda Rašković Ivić, poslanica

* Kome su ruke krvavije, Tačiju ili Haradinaju?

- Haradinaj je najveći ratni zločinac na Kosmetu, a Tači je svakako najodgovorniji za zločine koje je počinio teroristički OVK. Nažalost, ti isti zločinci sada su političari koji su dobili mandat i s njima se mora razgovarati. Ne mogu da kažem da sam srećan zbog toga.

Miroslav Parović, Narodni slobodarski pokret

* Da li se osećate prozvanim što niste stali u odbranu Vučića dok ga je Rodić besomučno danima napadao?

- Sve što radim kao poslanik i predsednik Odbora za KiM po mom mišljenju je veoma snažna odbrana i jačanje politike koju predsednik Vučić vodi.

Foto: Tanjug

Igor Bečić, SNS

* Ko ti je omiljena ministarka?

- Po energiji, to je svakako Zorana Mihajlović, mada poštujem rad i trud svih ministarki.

Marijan Rističević, NSS

* Sa kim od srpskih političara nikada ne bi sedeo u kafani?

- Nije mi problem da popijem kafu sa onima sa kojima se politički ili po nekom drugom osnovu razilazim, ali jedno je pijenje kafe sa prijateljima, a drugo je ispijanje kafe sa nekima koji nisu dostojni ni da budu u mom društvu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading