POZNATI REŠETALI MINISTRA KULTURE: Pevam i ja u kafani, ali Dačić je bolji!

Autor:

Vesti

04.11.2017

06:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević u razgovoru za Srpski telegraf otkrio je da li strahuje da će biti smenjen sa funkcije u Vladi, ali i da su mu omiljeni košarka i borilački sportovi.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Vladan Vukosavljević

Priznaje da kao i svaki strastveni navijač opsuje kada navija za omiljeni tim, ali i da voli sa društvom da ponekad zapeva u kafani. Ipak, kako kaže, njegovo umeće nije ni približno veštini Ivice Dačića, koji je postao nadaleko poznat.

Tamara Tripić, potpredsednica DS

*Zašto u popisu umetnina stečajnog upravnika Doma sindikata nema slike "Industrijalizacija" (nigde se ne spominje)?

- Na ovo pitanje nadležni su da daju odgovor stečajni upravnik i vlasnici, zakupci Doma sindikata. Ministarstvo kulture i informisanja nema prava po osnovu svojine nad ovim delom niti nadležnost da se time bavi.

Miljan Damjanović, SRS

Foto: Tanjug
MIljan Damjanović

*Imate li vokalne sposobnosti kao ministar Dačić i koje pesme rado pevate u kafani?

- Po kafanama sa društvom ponekada zapevam starogradske pesme ili evergrin u zavisnosti od programa. Uživam u muzici i opuštanju sa prijateljima koliko i kada mi obaveze to dozvoljavaju. Svakako da nemam vokalnih sposobnosti kao kolega Dačić, koji je po tome nadaleko poznat.

Igor Bečić, SNS

*Da li je tačno da ste prvi na spisku da letite iz Vlade zbog navodnih loših rezultata?

- Ne umem da letim i ne bavim se takvim spekulacijama, a smatram da su rezultati rada Ministarstva kulture i informisanja veoma dobri.

Omiljeni su mi košarka i borilački sportovi, ponekad psujem, kao i većina navijača

Boris Milićević, SPS

*Kad planirate da otvorite Narodni muzej?

- Narodni muzej će biti otvoren u junu 2018. godine.

Branko Lazić, kapiten KK Crvena zvezda

Foto: Tanjug/Tanja Valič
Branko Lazić

*Koji vam je omiljeni sport i da li se nervirate i psujete dok gledate utakmicu?

- Omiljeni su mi košarka i borilački sportovi. Da, ponekada psujem, kao i većina strastvenih navijača.

Radmilo Armenulić, teniski stručnjak

*Volim ćirilicu, ali smatram da treba da se stave latinični natpisi na stanice i muzeje zbog turista. Kada i da li će to biti?

- Svakako bi sve table trebalo da budu na oba pisma i jezika. Na srpskom zbog naših građana, a na engleskom zbog turista. Mada, što se tiče turista, sve veći broj njih je iz Kine i Rusije, pa i to treba imati na umu.

Nikola Kusovac, istoričar umetnosti

*Šta ministarstvo čini da učini transparentnim prevođenje umetničkih dela iz društvene u privatnu svojinu?

- Gospodinu Kusovcu su poznate nadležnosti Ministarstva kulture i informisanja nad umetničkim delima, pa se nadam da je slučajno pomešao nadležnosti više resora i postavio pitanje koje se odnosi na svojinskopravna, a ne na pitanje zaštite kulturnih dobara u užem smislu. Međutim, nastojaćemo da u multiresornoj saradnji počnemo da rešavamo to pitanje i ohrabrujemo taj proces.

Foto: ST/N. MANDIĆ
Marko Živić

Marko Živić, glumac

*Uz sve pohvale za rad, hoćete li ubediti saradnike u Vladi i premijerku da se budžet za kulturu poveća bar za jedan odsto?

- Na tome intenzivno radimo. Predložili smo postepeno povećanje od 0,1 odsto godišnje, što je u narednih 10 godina prihvatljivo i održivo. Što se tiče Ministarstva kulture i informisanja, oko toga ne može biti kompromisa. I preporuka Uneska je da sve zemlje pokušaju da podignu izdavanja za kulturu na nivo od jedan odsto BDP.

Biljana Krstić, etnomuzikolog

*Kada će biti uvedene radne dozvole za gostovanja stranih izvođača na našoj muzičkoj sceni? Takve dozvole su obavezne u EU.

- Radne dozvole za strane izvođače postoje i regulisane su Zakonom o zapošljavanju i pravilnikom o dozvolama za rad, čime su jasno definisani svi uslovi.

Marinko Rokvić, pevač

*Da li možete ispraviti nepravdu - ukidanje penzionog i socijalnog eminentnim umetnicima? Može li to ikako biti vraćeno?

- Penziono i socijalno osiguranje nije ukinuto nijednoj kategoriji osiguranika u Republici Srbiji kao jedno od osnovnih prava sa osnova radnog odnosa zasnovanih i na Ustavu. Ukoliko se vaše pitanje odnosi na samostalne umetnike, taj status stiču i prava ostvaruju preko umetničkih udruženja na osnovu propisanih kriterijuma.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading