POZNATI PITANJIMA REŠETALI GRADONAČELNIKA BEOGRADA: Znam da nemam pravo na grešku!

Autor:

Vesti

25.08.2018

05:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Gde mu je teže da radi, da li ga zanima funkcija ministra zdravlja, o kojim gradskim projektima razmišlja, da li će brojni turisti koji opsedaju srpsku prestonicu imati još bolju ponudu kulturnih sadržaja, zašto i sa kim prati fudbal iz dnevne sobe, a ne na stadionu i kada je postao svestan značaja imenovanja ulica neka su pitanja na koje u intervjuu bez cenzure odgovora gradonačelnik Beograda dr Zoran Radojičić.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Zoran Radojičić

Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada

* Kako danas kao gradonačelnik Beograda tumačite izreku "Bolje vrabac u ruci nego golub na grani" i od čega ne biste nikada odustali zarad interesa Beograđana?

- Uvek ću biti gradonačelnik svih Beograđana i čovek kompromisa. Posao gradonačelnika, poštovani kolega, shvatam kao veoma složen jer je podjednako važno razvijati grad kao metropolu i ulagati u velike projekte. Moramo nastaviti infrastrukturne projekte poput metroa. Važno je da imamo viziju i sanjamo velike snove za naše gradove. Sa druge strane, vi najbolje znate da građani i za najmanji propust u gradu pozivaju gradonačelnika na odgovornost. To i treba da bude tako, mi smo tu da radimo velike projekte, ali i da poboljšamo život svakog našeg sugrađanina. Nije lako, ali je balans neophodan.

Foto: Promo foto

Šaban Šaulić, pevač

* Šta predstavlja gradonačelniku veći napor, raditi u kabinetu ili zdravstvu?

- Poštovani gospodine Šauliću, obe pozicije su veoma odgovorne, osetljive i netolerantne na greške. Raditi u interesu zdravlja deteta i unapređenja kvaliteta života Beograđana zahteva velike napore. Međutim, osećaj kada vidite osmeh deteta koje ste izlečili ili kada znate da ste uradili pravu stvar za grad na čijem ste čelu je nezamenljiv i vredan truda i odricanja.

Saša Joksimović, glumac

* Kada ste poslednji put bili u pozorištu i koju ste predstavu gledali? Koja predstava je na vas ostavila najjači utisak i zbog čega?

- U pozorišta idem redovno, poštovani Saša. U sezoni koja je za nama na mene je najjači utisak ostavila predstava "Tako je ako vam se tako čini" u JDP. Sjajna glumačka postavka i poruka da stvari često nisu onakve kakve nam se učine na prvi pogled, da gledamo ispod površine. Raduje me nova sezona, nestrpljiv sam da vidim šta su nam novo pripremila beogradska pozorišta.

Miljko Ristić, kardiohirurg

* Imam neki podatak da možete biti naš sledeći ministar zdravlja. Ako bi se to obistinilo, kakav bi bio program za lečenje kardiovaskularnih bolesnika, imajući u vidu da smo već dugo drugi u Evropi po umiranju od kardiovaskularnih bolesti?

Glosa Centar - Naslov

- Dragi kolega, iako su mediji mnogo pisali na tu temu, istina je da nikada nije bilo razgovora o tome da preuzmem Ministarstvo zdravlja. Sa predsednikom Vučićem sam od samog početka razgovarao samo o poziciji gradonačelnika. Grad je moj fokus i voljan sam da u ime grada i u okviru naših ingerencija u zdravstvu podržim sve napore struke da se crna statistika o kojoj govorite promeni. Znam da Ministarstvo zdravlja već radi na tome, ali verujem da će svaka inicijativa koja krene od vrsnih lekara u ovom pravcu biti dobrodošla i podržana od ministra Lončara takođe. Jasno je da je ovo javnozdravstveni problem broj jedan svuda u svetu i da zahteva da se sa njim suočavamo i sa pozicije struke i sa pozicije svih nivoa vlasti.

Foto: Promo foto
Aja Jung

Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre

* Pošto Beograd ima sve više turista, koji su planovi - koje umetničke sadržaje može da im ponudi?

- Zadovoljstvo mi je, draga Aja, što turisti u sve većem broju dolaze u naš grad i radićemo na tome da im boravak u Beogradu bude što prijatniji i sadržajniji u želji da nam u gradu ostanu što duže. Pored tradicionalnih kulturnih i umetničkih manifestacija, među kojima je i vaš Festival igre, koje već privlače strance iz celog sveta, nastavićemo da organizujemo izložbe, koncerte i premijere tokom cele godine. Noć muzeja, Festival igre, BELEF, izložbe, koncerti širom grada... Tokom mog boravka u Sarajevu na sastanku sa gradonačelnicima Zagreba i Sarajeva, novinari su me pitali na koji način smo razvili tako dobru ponudu. Sa umetnicima koje imamo, vašim sjajnim idejama i uz našu volju, koju smo pokazali sređivanjem nekoliko institucija kulture, poput Muzeja savremene umetnosti i Narodnog muzeja, mislim da kultura u Beogradu ima sjajnu perspektivu.

Dragiša Binić, bivši fudbaler i funkcioner FSS

* Koliko često idete na fudbalske utakmice? Da li ste vatreni navijač Crvene zvezde ili Partizana?

- Poštovani Dragiša, zvezdaš sam. Volim fudbal i pratim i domaći i međunarodni fudbal, posebno špansku ligu. Ranije sam bio pasionirani navijač, sada više sa sinovima pratim fudbal iz svoje dnevne sobe. Mada, moram da priznam da mi nedostaju stadioni i sjajna navijačka atmosfera.

Darko Stanić, rukometna legenda i državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta

* Zanima me da li je u bliskoj budućnosti u planu gradnja nekog novog mosta kako bi se smanjile gužve u prestonici? Bilo bi dobro da se novim mostom povežu stari i novi deo Beograda.

- Svi znamo, poštovani Darko, da su gužve u gradu veliki problem i zato smo uradili master plan saobraćaja u Beogradu, gde je dato idejno rešenje četiri linije gradske železnice i dve linije metroa. Umrežavamo ono što imamo i sa novim sistemom kako bi putnici lako prelazili sa jednog sistema u drugi i brzo se kretali po gradu. Očekujemo i da će novi mostovi, koji su u planu, takođe doprineti smanjenju gužvi. Na mestu Starog savskog mosta naredne godine planirana je izgradnja novog, modernijeg mosta. Takođe, dugo najavljivani Most na Adi Huji spojiće Pančevački i Slanački put.

Vlasta Velisavljević, glumac

* Da li ćete vratiti imena nekih ulica kako su se nazivale pre rata? Ipak su ti ljudi nešto uradili za nas...

- Poštovani gospodine Velisavljeviću, pitanje imenovanja ulica je veliko i važno za celu zemlju i mi smo deo projekta Vlade Srbije čiji je cilj pre svega da sve ulice koje nemaju nazive dobiju imena. To je veliki posao. Dok nisam postao gradonačelnik, nisam znao koliko je to pitanje složeno i zbog čega je sve značajno da svaka ulica ima ime i svaka kuća svoj broj. Slažem se da je to prilika da iskažemo poštu svim ljudima koji su nas zadužili.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (20)

Loading
Sima

25.08.2018 06:39

Doktor Radojčić je divan čovek i za njega mogu da postoje samo reči hvale!

Darko

25.08.2018 07:14

Prava osoba na pravom mestu, to je gradonacelnik Beograda.

ivana

25.08.2018 07:27

Jedan predivan gospodin, iznad svega skoroman i normalan, svaka čast, ostanite takvi!

maki

25.08.2018 07:34

Bas su mu zanimljiva pitanja postavljali