GUBI LI EU KREDIBILITET U DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE? "Možda Brisel ponudi Americi neku formalniju ulogu"

Autor:

Vesti

16.09.2023

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U prilog toj tezi ide i izjava Miroslava Lajčaka da "u narednim mesecima mora nešto da se desi ukoliko žele rezultat, u suprotnom će sudbina nemačko-francuskog predloga biti kao i Briselskog sporazuma - delimično primenjen, a možda uopšte ne".

GUBI LI EU KREDIBILITET U DIJALOGU BEOGRADA I PRIŠTINE? "Možda Brisel ponudi Americi neku formalniju ulogu"

Foto: Tanjug/AP

Evropska unije

Zabrinjavajuće izjave nakon neuspelog sastanka u Briselu, sugerišu da u dijalogu neće ni doći do pomaka. S jedne strane jer je stvorena radikalno-nacionalistička retorika koja dolazi iz Prištine, s druge strane zato što je vrlo upitan kredibilitet koji Evropska unija ima.

- Sve veća je podrška javnosti i građana da se ne popusti u pregovorima i da se ne dozvoli formiranje ZSO, a pošto je to bila jedna od tema, naravno da je i ceo taj proces bio upitan odnosno znalo se da neće biti pomaka - rekao je docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić za Tanjug.

Ono što "bode oči" je kredibilitet Brisela u pregovorima, a u prilog toj tezi ide i izjava Miroslava Lajčaka da "u narednim mesecima mora nešto da se desi ukoliko žele rezultat, u suprotnom će sudbina nemačko-francuskog predloga biti kao i Briselskog sporazuma - delimično primenjen, a možda uopšte ne".

Vašington je sve vreme bio uključen, dodaje Surlić, ali bi mogla da se izvuče određena poruka ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji Kristofera Hila koji je rekao: "Mi stojimo iza Borelja".

Foto: Tanjug/AP

 

 

- Na neki način oni svu odgovornost prebacuju EU. Vi ste rekli da ćete izaći sa rezultatom, mi smo, što se našeg pritiska tiče, učinili ono što smo mogli, a sada sve "zasluge" pripisujemo EU i ukoliko nema rezultata onda će to biti upravo poraz kredibiliteta EU. Možemo da dođemo u situaciju da će EU i formalno saopštiti: "Mi nismo ništa uspeli, nema više poente za sastancima, Amerikanci, da li vi želite da uzmete neku mnogu formalniju ulogu nego do sada" - ocenio je Surlić.

Interesantno je, dodaje, da je predlog u Briselu bio težak i za Beograd i za Prištinu i da nije istina ono što Kurti kaže kako je on imao samo neki predlog.

Evropljani su postavili uslov Beogradu da, istovremeno s formiranjem ZSO (Zajednica srpskih opština), prizna Kosovo bez zvezdice, dokumenta i registracione tablice, možda uz neke opšte napomene kao ranije, ali ovo je suštinski veliki korak napred za Beograd, objašnjava Surlić.

Nakon toga, treća faza uključuje specijalni status za crkvu i implementaciju ZSO u potpunosti.

Ovo su "bolni rezovi", istakao je, i naglasio da i EU i Amerika shvataju da je Beograd napravio veliki ustupak, a sad kad postoji odbijanje od strane Kurtija, jasno je da je Priština odgovorna i da bi trebala snositi sankcije, izjavio je Surlić.

On je podsetio da je Kurti još pre početka procesa rekao da se "ne treba zavaravati idejom da će Kosovo postati međunarodno priznata država, ali ono što moramo postići je ojačati suverenitet i teritorijalni integritet u svim delovima Kosova". 

- Ovo pokazuje da Kurti nije zainteresovan za ZSO. Zna da od Beograda neće dobiti taj sporazum koji traži, o međusobnom priznanju. On sada stvara novu realnost - Srbi mogu živeti na Kosovu, pod okriljem kosovskih institucija, od ribolova do izdavanja licenci i dokumenata. Postaju deo kosovskog sistema i opština - zaključio je Surlić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading