ZEMLJE KOJE SU PRIZNALE TZV. KOSOVO VRŠE PRITISAK NA SRBIJU! Drecun: Zapad pokušava da ubrza postizanje tog dogovora

Autor:

Vesti

25.10.2023

11:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drecun: Zapad nastoji da ubrza proces normalizacije i da Beograd prizna Kosovo

ZEMLJE KOJE SU PRIZNALE TZV. KOSOVO VRŠE PRITISAK NA SRBIJU! Drecun: Zapad pokušava da ubrza postizanje tog dogovora

Foto: Tanjug

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun izjavio je danas da vodeće zapadne zemlje, koje su priznale lažnu državu Kosovo, nastoje da ubrzaju čitav proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, u pravcu da Beograda prizna lažnu državu Kosovo.

- Zapad pokušava da ubrza postizanje tog dogovora, što je po meni nemoguće jer naša strana neće da prihvati dve ključne tačke predloga sporazuma EU, zato što Zapad ima izbore naredne godine, krenuće kampanja u SAD, kao i u EU, i to je nešto što podiže prag očekivanja Zapada da se sve to završi što je pre moguće. Iz toga proizilazi određena nestrpljivost - rekao je on za Tanjug.

Uprkos šturim informacijama koje je Srbija dobila nakon razgovora "velike petorke", Drecun kaže da mogu da se izvuku određeni zaključci na osnovu izjava portparola EU Peter Stanoa i specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka, koji je rekao da je petorka napravila novi plan koji bi trebao da omogući nastavak dijaloga i dovede do napretka u implementaciji sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa, ali i da je neophodno da se formira ZSO.

- Nakon toga je Stano izašao sa izjavom da postoje novi predlozi i ideje, neki su predlozi čak, kako je rekao, u pisanoj formi, i da je petorka donela novi predlog statuta Zajednice opština sa srpskom većinom. To pokazuje da se razgovara o tome kako da se napravi jedan paket koji bi bio prihvatljiv i za Beograd i za Prištinu, i da će se u narednom periodu nastojati da se približe stavovi dve strane da bi se eventualno postigao neki dogovor - ocenio je on.

Kako je naveo, od Prištine se traži da prihvati taj nacrt statuta, da krene sa konkretnim koracima ka formiranju ZSO, da se organizuju izbori na severu Kosova, a od Beograda se traži da utiče na Srbe da učestvuju na izborima, što je, napominje on, srpska lista i prihvatila.

- Glavni pravac je usmeren prema Beogradu jer se od naše strane traži da u potpunosti prihvatimo i primenimo taj EU sporazum o putu ka normalizaciji odnosa, a on ima dve tačke koje su za nas neprihvatljive. Mislim da će se oko toga sad lomiti koplja - zaključio je Drecun.

Smatra da je premijerka Srbije Ana Brnabić na sednici Saveta bezbednosti UN, poslala jasan odgovor Zapadu na njihov novi predlog kada je rekla da ZSO mora da bude formirana na osnovu Briselskih sporazuma iz 2013. i 2015. godine. Podseža da Stano govori o drugačijem pristupu, da to predstavlja nekakav moderan evropski predlog za Zajednicu opština sa srpskom većinom kao i da je premijerka rekla da je za nas to neprihvatljivo i da nećemo ni po koju cenu priznati lažnu državu Kosovo.

On lično smatra da sve što je uradila "velika petorka" je tempirano prema predstojećem sastanku lidera EU u Briselu, jer je dala rok Beogradu i Prištini da se o svemu izjasne do tog sastanka, kako bi se videlo da li postoji mogućnost za približavanje stavova i prihvatanje novog plana.c

- Čini mi se da je sve ovo što se dešava poslednjih sedam, osam dana tempirano prema sastanku lidera EU, da će se izaći pred njih sa onim što treba da bude rezultat razgovora posrednika i sa Beogradom i sa Prištinom, i da će onda oni odlučivati dalje o tome kakav će stav EU zauzeti, a EU radi u tesnoj koordinaciji sa SAD - rekao je Drecun. Kakav god bude ishod nakon sastanaka u Briselu, ocenio je Drecun, nastaviće se aktivnosti vezane za dalje ubrzavanje čitavog procesa normalizacije odnosa. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

 

Komentari (0)

Loading