PAŠALIĆ: Moramo reagovati na svaku naznaku nasilja!

Autor:

Vesti

22.04.2024

14:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saopštenje Zaštitnika građana povodom kontrole rada nadležnih organa

PAŠALIĆ: Moramo reagovati na svaku naznaku nasilja!

Foto: Tanjug/S. RADOVANOVIĆ

Zaštitnik građana Zoran Pašalić izjavio je danas, povodom ubistva još jedne žene u porodičnom nasilju u Novom Sadu, da kao društvo i kao pojedinci moramo imati nultu toleranciju na svaki vid nasilja, posebno porodičnog, i da moramo reagovati čak i na same naznake nasilja.

- Ima li kraja ovom tragičnom nizu? Za manje od četiri meseca ove godine ubijeno je sedam žena, što znači da na 15 dana imamo ubistvo. Moramo da shvatimo, i kao društvo i kao pojedinci, da nasilje i ubistvo žene nije, ne može i ne sme da bude rešenje porodičnih problema - naglasio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom ovog tragičnog događaja.

Pašalić je podsetio da je prošle godine u porodičnom ili partnerskom nasilju ubijeno 28 žena, da su okruženje i komšije tih žena uglavnom imali saznanja o narušenim odnosima u tim porodicama ali da nisu ukazali ili prijavili nadležnim organima.

- Nasilje, više puta sam naglašavao, nije samo stvar pojedinca kome se direktno dešava već i svih koji su u njihovom okruženju, lokalne zajednice ali i celog društva. Zakonske okvire za reagovanje imamo ali je potrebno da nadležni organi imaju i informaciju da se nasilje nekome događa - kazao je Pašalić.

Zaštitnik građana je danas, na osnovu informacija iz medija da je u Novom Sadu muž posle porodične svađe ubio suprugu a zatim pokušao samoubistvo, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Zaštitnik građana od Pokrajinskog sekretarijata traži da u roku od 15 dana izvrši nadzor nad stručnim radom Centra za socijalni rad Grada Novog Sada u ovom slučaju, posebno u vezi sa eventualnim ranijim prijavama za partnersko nasilje i merama koje su preduzete u cilju zaštite žrtve.

Od Ministarstva unutrašnjih poslova Zaštitnik građana traži da mu u istom roku dostavi izveštaj o postupanju nadležne policijske uprave u konkretnom slučaju, posebno o aktivnostima policijskih službenika u ovom slučaju i ostvarenoj saradnji sa CSR, tužilaštvom i drugim organima po eventualnim ranijim prijavama partnerskog nasilja, kao i da li je takvo postupanje policije bilo u skladu sa obavezama propisanim Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading