ALEKSANDAR VUČIĆ: URADILI SMO VELIKI POSAO ZA NAŠU DRŽAVU U UN - Pritisak na male zemlje sve uočljiviji i snažniji!

Autor:

Vesti

24.04.2024

17:31 >> 17:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To što je nešto nemoguća misija ne znači da vi ne smete da se borite, rekao je lider Srbije.

ALEKSANDAR VUČIĆ: URADILI SMO VELIKI POSAO ZA NAŠU DRŽAVU U UN - Pritisak na male zemlje sve uočljiviji i snažniji!

Foto: Printskrin/RTV PINK

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Njujorka.

Vučić kaže da je na male zemlje pritisak sve uočljiviji i snažniji da glasaju za Rezoluciju o Srebrenici.

- Mi smo, ipak, mala zemlja i nije nam lako da se tome suprostavimo, ali mislim da smo veliki posao za našu zemlju uradili u UN, borili se za naš narod - kazao je on.

Dodao je da su mnogi govorili o potrebi da se razmotri dalje usaglašavanje stavova, da se radi na konsultacijama u budućnosti, ali to ne zavisi od njih ili nas već od podnosioca Rezolucije.

- Nakon jučerašnjih sastanaka sa predstavnicima zemalja Afričke i Južno-američke i karipske grupe u UN, danas sam države iz Azijsko-pacifičke grupe informisao o našoj borbi za istinu, pravo i pravdu i za očuvanje slobodarskog i ponosnog duha srpskog naroda. Upozorio sam na posledice i nepopravljivu štetu koju usvajanje rezolucije o Srebrenici može da ima po stabilnost i budućnost Zapadnog Balkana, poštovanje međunarodnog javnog prava, ali i po kredibilitet samih UN, kao garanta mira i pravnog poretka u svetu - rekao je on.

Podsetio je da, kada Priština ukine dinar, onda Lajčak priča da "nijedna strana nije spremna da prihvati kompromi".

- Ono što vidimo je da je na male uzemlje pritisak sve snažniji. Nije nam lako da se suprotstavimo, ali mislim da smo veliki posao za našu zemlju uradili ovde u UN i borili se za naš narod - naveo je lider Srbije Aleksandar Vučić.

Istinu ne možete uvek da pobedite silom, naveo je predsednik:

- To što je nešto nemoguća misija ne znači da vi ne smete da se borite, jer je ono što ste obećali svom narodu za vas svetinja, a ne strah pred silom i snagom onih koji su mnogo veći i jači, moram da vam kažem da u svim grupama postoji ogromna rezervisanost. Mnogo toga smo uradili i dodatno podigli ugled Srbije.

Slovenci su pozvali na razgovor i reagovali na Vučićeve reči, predsednik je na to odgovorio:

- Svako me je bilo jasno da se odnosi na pojedinca to što sam rekao, ali evo ponoviću. Ljudski sam rekao šta mislim o njihovoj politici, ne o Slovencima kao narodu, o tom narodu mislim sve najbolje i imam tamo puno prijatelja. Ako ćete da mi kažete da je to što izvlače iz konteksta strašno, a nije strašno što nas ne obaveste i ne pitaju, a proglase Rezoluciju. Pozivam Goloba da im u lice kažem šta sve mislim o njihovoj politici.

- Sada će biti na desetine zemalja koje će biti uzdržane ili protiv, u svakom slučaju nastavljamo da se borimo, imamo težak dan danas, a nama je tek na sredini mnogo posla. Borimo se od Kambodže do Paname, svuda su naši ljudi, to je ono što možemo da uradimo, više od toga ne. Neverovatno je da je jedna mala Srbija uspela tako da se suprotstavi, da svi u UN govore samo o tome.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (34)

Loading
Ena

24.04.2024 17:37

Za genocid koji je sprovela NDH nikada nije usvojena rezolucija, kao i za mnoge druge genocide, a sada hoće zbog mnogo manjeg zločina da ceo narod nazovu genocidnim. Velika sramota Zapadnih sila.

Mitarpavlovic

24.04.2024 17:38

Požrtvovanost koju Vučić pokazuje u Njujorku verujemo da ćemo pobediti.

Nebojša

24.04.2024 17:41

Samim tim, što predsednik nije prihvatio ovu laž, da smo mi genocidan narod, velika je stvar, pošto bi je svako iz opozicije na vlasti, prihvatio bez pogovora.

Todor

24.04.2024 17:41

Borba ogromna od strane našeg predsednika,na našu sreću.