KIPAR JASAN: "Ne priznajemo tzv. državu Kosovo"

Autor:

Vesti

27.04.2024

14:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istakao je da vlada "u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije" i dodao da će konačnu odluku o eventualnom članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope doneti Komitet ministara.

KIPAR JASAN: "Ne priznajemo tzv. državu Kosovo"

Foto: Shutterstock

Kipar ostaje dosledan u svojim dugogodišnjim stavovima i ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Teodoros Gocis.

Komentarišući preporuku Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) o prijemu tzv. Kosova u tu organizaciju, Gocis je za Kiparsku novinsku agenciju (CNA) rekao da je vlada Kipra potpuno posvećena poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta svih država i da je taj stav izražen i u PSSE kroz stavove predstavnika Kipra u PS. 

Istakao je da vlada "u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje Evropske unije" i dodao da će konačnu odluku o eventualnom članstvu tzv. Kosova u Savetu Evrope doneti Komitet ministara.

Kipar u Komitetu ministara predstavlja ministar inostranih poslova Konstantinos Kombos, za koga bi se, ocenjuje agencija, s obzirom na istorijski stav Kipra po tom pitanju, očekivalo da glasa protiv članstva tzv. Kosova.

Gocis za Ciprus Mail nije eksplicitno rekao da će Kipar u maju u Komitetu ministara glasati protiv članstva tzv. Kosova, ali je ponovo potvrdio da je stav Kipra po tom pitanju "konstantan i nepokolebljiv".

Portal podseća da su oba kiparska poslanika koji su prisustvovali zasedanju PS SE 16. aprila glasali protiv preporuke da Priština postane član Saveta Evrope.
Konačnu odluku o prijemu Prištine donosi Komitet ministara, a sastanak bi trebalo da bude održan od 16. do 17. maja u Strazburu.

Bakojani je kasnije izjavila da usvajanjem njene preporuke nije stvoren presedan za Kipar, ocenjujući da su pitanje Kipra i tzv. Kosova dva različita pitanja i da se ni na koji način ne mogu povezivati.

Bakojani je preporučila prijem Prištine, iako je ispunjen samo jedan od tri uslova koja je prvobitno zahtevala, a to je povratak zemljišta manastiru Visoki Dečani i to osam godina nakon što je ustavni sud u Prištini presudio da zemljište mora biti upisano u katastar kao imovina manastira.

Druga dva uslova - formiranje ZSO i rešavanje pitanja ekspoprijacije zemljišta u opštinama gde žive uglavnom Srbi - Priština nije ispunila.

Izveštaj Bakojani naišao je na oštre kritike u grčkoj javnosti.

(Tanjug)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)

Loading