"NAŠA ARGUMENTACIJA JE ČVRSTA, MI SE BORIMO ZA REGIONALNU STABILNOST" Đurić: Predsednik Vučić se sastao sa timom diplomata

Autor:

Vesti

20.05.2024

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marko Đurić je govorio i o tragediji u kojoj je poginuo predsednik Irana.

"NAŠA ARGUMENTACIJA JE ČVRSTA, MI SE BORIMO ZA REGIONALNU STABILNOST" Đurić: Predsednik Vučić se sastao sa timom diplomata

Foto: printscreen/pink.rs

Marko Đurić se direktno uključio iz Njujorka gde će zajedno sa predsednikom Vučićem 23. maja prisustvovati sednici Generalne skupštine UN na kojoj će se razmatrati predlog rezolucije o Srebrenici.

Obraćanje Marka Đurića

- Velika i snažna borba u Njujorku traje. Dok razgovaramo predsednik razgovara sa timom naših diplomata. Razmatramo državu po državu. Ulažemo dodatne napore, i sagledavamo šta možemo da uradimo za ovih 48 sati - rekao je šef srpske diplomatije.

- Izvesno je da će biti intenzivna, snažna diplomatska aktivnost, biće ozbiljna borba. Pritisak sa kojim se suočavamo, ne samo mi, je ogroman. On je rekao da traju logistički pritisci zemalja koje su 20 puta jače od Srbije i da se zemlje suočavaju sa političkim ucenama.

- Afričke, azijske i latinoameričke zemlje se suočavaju i sa političkim ucenama. Ono što mogu da kažem je da sav kredibilitet koji smo kroz decenije izgradili, kroz principijelnu politiku po kojoj smo poznati, danas upotrebljavamo. Očekujem tešku borbu, borbu do poslednjeg trenutka. Nemam nikakve sumnje da će naša delegacija učiniti sve što je moguće da izvučemo najbolji rezultat za Srbiju - kaže Đurić.

Dodaje da je pre mesec dana ovo bila završena stvar, i da niko nije očekivao da će se Srbija suprotstaviti stvaranju moralne stigme za buduće generacije.

- Suprotstavili smo se toj nepravdi i pravljenju veštačke hijerarhije žrtava. Kosponzori rezolucije nisu očekivali niti želeli scenario gde se mi ovako suprotstavljamo. Mislim da će to uroditi određenim plodom. Sigurno je da stvari neće proći onako kako su autori ove rezolucije zamislili - istakao je on.

Šef srpske diplomatije dodaje da je naša argumentacija čvrsta, i da se mi borimo za regionalnu stabilnost i dobre međuljudske odnose.

- Sigurno je da će posle ovoga biti mnogo više onih koji nas poštuju. Našu mrežu prijateljstava mi ćemo nastaviti da gradimo. Mi smo u poslu stvaranja mreže prijatelja. Mi smo to videli i u slučaju Ekspa, gde smo dobili domaćinstvo jedne od najpoznatijih svetskih izložbi - kazao je Đurić.

On ističe da srpsku delegaciju u narednim danima čeka desetina sastanaka.

- U sredu nas očekuje još aktivnosti o kojima ne mogu više da govorim. Na našoj strani je iskrena i istinska želja da našu zemlju i naš narod zaštitimo od jedne stigme. Čuvaćemo Srbiju po svaku cenu, i kakav god rezultat da bude na kraju, ostaće zapisano da veliki deo čovečanstva nije podržao ovako nešto - rekao je ministar spoljih poslova.

Rekao je da ovo nije pitanje odnosa između nas i Bošnjaka, i da nećemo dozvoliti da nama neko lupa stigmu, pravi nas krpom i svađa nas sa komšijama.

O pogibiji iranskog predsednika Ebrahima Raisija, Đurić kaže da neće govoriti o spekulacijama i teorijama zavere.

- Mi smo zahvalni Iranu što ne priznaju nezavisnost Kosova, i nadam se da će i po ovom pitanju podržati rukovodstvo Srbije. Ja sam sa pokojnim ministrom spoljnih poslova Irana pričao pre tri dana. Ne bih spekulisao o okolnostima - dodaje on.

Na kraju je, govoreći o Tajvanu, rekao da je teritorijalni integritet bratske Kine za nas neprikosnoven.

U delegaciji sa predsednikom Vučićem je i ministar spoljnih poslova Marko Đurić.

Pred polazak u Njujorku i učešće na zasedanju Generalne skupštine UN, predsednik Vučić je jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru prisustvovao službi koju je služio patrijarh srpski Porfirije.

- Idem u Njujork da se borim svom snagom i srcem za budućnost naše zemlje - poručio je Vučić uoči puta. Vučić je naveo da je pred put u Njujork zatražio blagoslov od patrijarha Porfirija i pomolio se Bogu u svetinji - hramu Svetog Save u Beogradu.

 

 

- Silni su oni koji su protiv nas, ali Srbija je naša najveća svetinja. Mnogo je laži, ali je istina jedna i večna. Naša trobojka će se ponosno vijoriti u Njujorku, a pod njenim okriljem će novu energiju u zalaganju za pravedniji svet naći sve slobodarske zemlje, sve nacije koje se bore za dostojanstvo i pravdu, koja je dugo bila obesmišljavana i ponižavana. Živela Srbija! - napisao je Vučić na Instagram nalogu ''buducnostsrbijeav''.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je jutros u Hramu Svetog Svetog Save na Vračaru molebanu koju je služio patrijarh Porfirije pred Vučićev put u Njujork, a pored molitve poglavar SPC je poručo da ćemo tamo snažno podići svoj glas protiv istorijskog revizionizma i protiv toga da srpski narod bude proglašen za počinica genocida.

Patrijarh Porfirije je u obraćanju poželeo predsedniku Vučiću, pred današnji put u Njujork, da ima mudrosti i odlučnosti da svedoči istinu.

Porfirije je naglasio da su sve žrtve ratova na ovim prostorima jednako vredne poštovanja i molitvenog sećanja i dodao da je to jedan od neophodnih preduslova za mirnu budućnost među ljudima i narodima na ovim prostorima.

"Sabrali smo se da se pomolimo pred vaš put u Njujork. Danas snažno podižemo svoj glas protiv istorijskog revizionizma i da srpski narod bude proglašen za počinioce genocida. Nalazimo se u iskušenju pred najvećim međunarodnim forumom, molimo se da vam Bog da snage da na najbolji način zastupate naš narod. Da imate mudrost i odlučnosti da svedočite istinu. Neka vas Bog blagoslovi", poručio je patrijarh u besedi.

Patrijarh je u Hramu služio moleban za blagosloven put, povodom odlaska predsednika Vučića na sednicu Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se odlučivati o rezoluciji o Srebrenici.

U Hramu je na službi sa predsednikom bio i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, ministar spoljnih poslova Marko Đurić i ministar bez portelja Nenad Popović, predsednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i ministri u vladi Republike Srpske, kao i predstavnici srpskih stranaka iz Crne Gore.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (33)

Loading
Ljilja

20.05.2024 22:33

Velika podrška za našu delegaciju i verujemo u njihovu borbu i uspeh!

Ljubinka

20.05.2024 22:34

Srbija je mala zemlja puna snaznih i hrabrih ljudi spremnih da se bore za istinu i pravdu. Najveci od njih je Aleksandar Vucic. Podrzavamo u borbi!

Deki

20.05.2024 22:39

Vucic ce svaki atom snage dati za svoju Srbiju!

Maja

20.05.2024 22:47

Vučić neće dozvoliti da nas ponize u Njujorku.