Provokacija iz Vukovara: Kolinda marširala u "ustaškim čizmama"

Autor: I. ŽIGIĆ - M. SAMOJLOVIĆ

Vesti

19.11.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatska predsednica juče je, baš kao i prošle godine, na dan sećanja došla u Vukovar u zengama, poludubokim cipelama sa debelim đonom koje su nosili pripadnici zloglasne paravojne formacije Zbor narodne garde.

RepublikaFoto: Tanjug/D. Cerić
Kolinda Kitarović Grabar u Vukovaru napravila skandal

Obeležavajući 18. novembar kao dan sećanja na pad Vukovara, Grabar Kitarovićeva gazila u obući u kojoj su Hrvati 1991. ubijali Srbe.

Osim u "ustaškim čizmama", kako se još naziva takva obuća, Kolinda Grabar Kitarovićeva ponovila je lanjski stajling za tzv. Dan sećanja, obukavši crni mantil i pantalone.

Hrvatska 18. novembar obeležava kao dan pada Vukovara, nakon što je JNA, legitimna vojska tadašnje SFRJ, ušla u Vukovar da bi sprečila progon Srba.

Sagovornici Srpskog telegrafa složni su u oceni da je u pitanju besramna provokacija predsednice Hrvatske koja je pojačana njenim

licemernim objašnjenjem kako time želi da poruči da su Vukovaru potrebna "radna mesta za bolju budućnost".

Foto: Tanjug/D. Cerić
Sporne čizme Kolinde Grabar

Sanda Rašković Ivić, potpredsednica Narodne stranke, smatra da se hrvatska predsednica udvara nacionalistima.

- Kolinda je u kampanji, udvara se svom biračkom telu koje čine ostrašćeni nacionalisti, branitelji iz domovinskog rata i ekstremno krilo hrvatske katoličke crkve. Sirota mora da se kostimira u borca kao da je maskenbal, pa je počela od čizama. Do kraja kampanje još možemo očekivati razne kostime - ironično je komentarisala Rašković Ivić.

Savo Štrbac, direktor dokumentacionog centra "Veritas", smatra da je manifestacija u Vukovaru, isto kao i slavlje povodom obeležavanja Dana pobede u Kninu, samo jedna u nizu manipulacija hrvatske vlasti.

- Svaki Hrvat, uključujući i decu, zna šta je ratni zločin, to je, kažu oni, kad Srbin ubije Hrvata, sve ostalo je patriotizam, domoljublje ili laž i po tom pravilu se ponaša celo hrvatsko rukovodstvo i na tom motu odgajaju se generacije mladih, a to nije pravo suočavanje s prošlošću. Takođe, Kolinda kaže da čizme nosi iz pijeteta prema žrtvama, ali imajmo u vidu definiciju koja je ušla u sve njihove deklaracije i zvanična dokumenta, a koja kaže da hrvatska država počiva na svetom domovinskom ratu protiv srpske agresije. Jasno je onda da Kolinda, niti bilo ko drugi iz vlasti ne smatra da su zenge uradile nešto nečasno - kaže Štrbac.

Moj stav

Dejan Vuk Stanković, politički analitičar

To je uradila sračunato, sa ciljem da se dodvori "patriotskim i braniteljskim udrugama", a istovremeno održava se diskurs "domovinskog rata" neprijateljski prema Srbima i Srbiji

Lider radikala Vojislav Šešelj u svom maniru je komentarisao potez predsednice Hrvatske.

- Nije to provokacija, njoj su se malo deformisale noge i ne može da obuje nikakve bolje cipele. Recimo, italijanske cipele ne bi mogla da obuje, pa joj ove jedine odgovaraju - šaljivo je rekao Šešelj.

S druge strane, hrvatski analitičar Žarko Puhovski smatra da hrvatska predsednica nije imala nameru da isprovocira.

- Ne mislim da je u pitanju provokacija, već da je jednostavno neukusno jer je militaristički. Ona je oduvek bila sklona tome, posebno otkako je predsednica, ali ipak ne smatram da je provokacija jer su u pitanju jedinice koje su se branile od napada - rekao je Puhovski.

Nastavljeno šikaniranje Milorada Pupovca

Lider Srba u Hrvatskoj Milorad Pupovac, koji se poslednjih meseci nalazi na udaru hrvatskih desničara i iz vlasti i iz opozicije položio je vence u Vukovaru dan ranije, jer je, kako je objasnio, hteo da izbegne neprijatnosti.

RepublikaFoto: Tanjug
Milorad Pupovac

Međutim, hrvatski veterani i građani su mu okrenuli leđa i dali do znanja da nije dobrodošao. Prethodno su veterani ponovili optužbe na račun Pupovca, zamerajući mu što se u avgustu prošle godine pojavio uz Aleksandra Vučića i Milorada Dodika na obeležavanju godišnjice progona Srba u "Oluji" u Bačkoj Palanci.

Pupovac je objasnio da je u Vukovar došao dan ranije da mu se ne bi dogodilo kao prethodna dva puta - da ne može da položi vence.

Savo Štrbac smatra da ponašanje hrvatskog državnog vrha u Vukovaru može samo da produbi loše odnose između Srba i Hrvata.

- Pupovac je u Zagrebu između čekića i nakovnja od kad se pojavio na obeležavanju "Oluje". Okrenuće mu leđa opet. Hrvati mogu da prihvate srpski narod samo ako mi prihvatimo njihove laži, da smo agresori i zločinci - zaključio je Štrbac.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading