Odlučno "ne" briselskim ucenama: Srbija ne prihvata ultimatume EU po cenu da proces evrointegracija bude zamrznut

Autor: Tanjug

Vesti

18.11.2018

22:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija neće prihvatiti ucenjivačke predloge Brisela za nastavak svojih evropskih integracija, pa makar cena bila da taj proces bude zamrznut na duže vreme.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nepokolebljiv: Аleksandar Vučić

Kako navode Novosti, čvrst stav vlasti u Beogradu, a nakon "nepristojne ponude" predsedniku Aleksandru Vučiću, poslate diplomatskim kanalima, da pristane na nastavak dijaloga s kosovskim Albancima čak iako Priština ne povuče pogubnu odluku o povećanju taksi na robu iz centralne Srbije, a da joj zauzvrat budu otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristupanje EU.

Ministarka zadužena za EU Jadranka Joksimović kaže za "Novosti" da je Srbija u odnosu na sprovedene aktivnosti u oblasti vladavine prava, u poglavljima 23 i 24, realno zaslužila otvaranje najmanje tri nova poglavlja, od ukupno sedam koje je u potpunosti pripremila.

- Politika štapa i šargarepe prema našem pregovaračkom procesu, u ovim okolnostima, postala je prevaziđena i nadam se da će se EU i države članice s više političkog takta odnositi prema Srbiji kao ozbiljnom kandidatu i pouzdanom partneru i time poslati bolje poruke našim građanima. Mi, svakako kao vlada, naš posao reformi radimo, nekad brže, nekad sporije, ali bez sumnje napredujemo i trebalo bi da to na kredibilan način bude prepoznato od EU i država članica - rekla je Joksimović.

 

 

Potpredsednik Vlade i ministar trgovine Rasim Ljajić smatra da se nastavlja stara matrica - da Brisel ne pritiska onog koga treba, već onog koga može.

- Na taj način Brisel gubi status medijatora u dijalogu i narušava sopstveni kredibilitet - rekao je Ljajić.

Ovde, dodaje, nije reč o tome da Priština ne ispunjava do sada postignute dogovore, već iz političkih razloga postavlja nove prepreke na putu slobodne trgovine koje štete svima. 

- Ovakvi potezi dovode u pitanje čitav dijalog i proces normalizacije odnosa Srba i Albanaca - zaključio je Ljajić. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
Arditi

19.11.2018 16:41

Srbija pre svega treba gledati svoje interese bez obzira na cenu!

Mia

19.11.2018 16:53

Dogovor da, ultimatum ne!

Petar986

19.11.2018 17:02

Gledati svoje ineterese uvek prvo!

cudna suma

20.11.2018 06:00

Dokle ce vise EU da nas ucenjuje? ranije je to bilo sa Haskim sudom, danas sa Kosovom, a sta ce biti kada se i kosovo zavrsi? Izmislice jos neke uslove.