STEFANOVIĆ: SAD i EU mogu da nateraju Prištinu da povuče takse, ali...

Autor:

Vesti

22.11.2018

09:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović ocenio je danas da velike sile poput SAD i EU mogu pritiskom da izdejstvuju povlačenje odluke Prištine da na robu iz centralne Srbije uvede takse od 100 odsto.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Nebojša Stefanović

Stefanović je na TV Pink rekao da nakon poruka koje su stigle iz Vašingtona i Brisela da odluka prištinskih vlasti mora da bude povučena, očekuje da vidi konkretne korake, a ne da ostane mrtno slovo na papiru.

- Ne može niko da me ubedi da SAD i EU ne mogu pritiskom da izdejstvuju da se povuče ta odluka. Ako bude iskrene želje velikih sila odluka će biti povučena - rekao je Stefanović.


On je naglasio da Srbija "od ozbiljnih igrača" očekuje da pokušaju da reše problem koji je nastao i podsetio da Priština krši međunarodni sporazum CEFTA i pita kako će EU da objasni da Prištini dozvoljava kršenje tog sporazuma, a da od drugih očekuju da ih poštuju.

- Vi sada imate akciju prištinskih institucija koja je bazirana na kršenju međunarodnog prava. Oni krše CEFTA sporazum - naglasio je ministar i dodao da je potez Pristine pritisak na Srbe koji žive na KIM i koriste robu iz centralne Srbije, ali i neka vrsta ekonomskog pritiska na sve. 



Napominje da odluka vlasti u Pristini šteti privatnom biznisu u Srbiji, ali i strancima koji imaju fabrike u Srbniji i plasiraju robu na KiM. 

- Oni štete ekonomijama ne samo Srbije već i drugim zemljama. Tu se sada uvlače i drugi i to pokazuje neracionalnost takve odluke - istakao je Stefanović.

Srbija će, kako kaže, nastaviti da bude odgovorna, da poštuje međunarodno pravo i povlačiči poteze jkoji neće dovesti do sukoba na KiM.

- Investicije, otvaranje fabrika biće u Srbiji ako bude stabilnosti i mira. Ako stabilnosti nema niko neće doći u ovu zemlju ni kao turista, a ne da ulažu novac - naglasio je ministar.

Upitan da li je moguće i kada nastaviti dijalog s Pristinom, on je rekao da je to teško pitanje. 


- Predsednik (Aleksandar Vučić) je rekao da je teško da se razmišlja da s nekim od njih sednemo za sto. Nema suštinskih razlika među političarima u Prištini - zaključio je Stefanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
Goran

22.11.2018 09:55

Naravno da mogu da ih civilizuju, ali postavlja se pitanje zašto to ne rade....

Miloš

22.11.2018 09:55

Ako postoji volja SAD i EU će upotrebiti sve političke mehanizme da nateraju Prištinu da poštuje potpisane sporazume.

cica

22.11.2018 09:57

Sve se moze kada se hoce,pitanje je samo zasto to ne zele?

Herc

22.11.2018 10:04

Mogu ali nece. Do sada nista nisu uradili u normalizaciji odnosa. Pokazali su i kod odluke u Interpolu