Evropski parlament: Srbija uradila mnogo, a mnogo ima i da uradi

Autor: Tanjug

Vesti

28.11.2018

22:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslanici Evropskog parlamenta su, tokom debate o izveštaju o Srbiji, poručili da je naša zemlja napredovala na putu evrointegracija, ali i naznačili oblasti gde je dalji napredak neophodan.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Evropski parlament

Najviše se insitsiralo na nezavisnom pravosuđu, slobodi izražavavanja i medija i usklađivanju spoljne i bezbednosne politike sa politikom EU.

Poslanici Evropskog parlameta u velikom broju osudili su uvođenje taksi na robu iz Srbije od strane Prištine.

U EU do 2025.

Kristijan Dan Preda iz Evropske narodne partije kaže da bi želeo da vidi Srbiju u EU članstvu do 2025, ali je upozorio da mnogo posla ostaje da se uradi.

- Izgleda da dijalog sa Kosovom je fundamentalno pitanje i da tamo postoje prepreke i nazadovanja zbog odluke Kosva da uvede takse na robu koja dolazi iz Srbije - poručio je Den Preda.

On je takođe naglasio zabrinutnost što najviši srpski zvaničnici ne prihvataju odluke Suda u Hagu i masakr u Srebenici ne karakterišu kao genocid. 

Poslanica evrospkih Socijaldemokrata Tanja Fajon kaže postoji razlika između "onoga što piše u EU dokumentima i stvarne situacije u zemlji".

- Istina je da Srbija ima pozitivne ekonomske indikatore, ali i dalje ima problema sa vladavinom prava, dubokom podeljenošću društva i slobodom medija - izjavila je Fajon.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Ona je evropskim poslanicima pokazala naslovnu stranu Ilustrovane politike "Psi su pušteni" i ocenila da takve stvari Srbiju udaljavaju od EU.

Neće prebijene opozicionare

- EU neće biti celovita bez Srbije, ali ne treba nam Srbija gde ćemo da čitamo prebijenim članovima opozicije i nacionalstičkim igrama već o zdravoj demokratiji i dobrim odnosima sa Kosovom - poručila je Fajon.

Predstavnica Evropskih konzervativaca i reformista Ruža Tomašić je iznela zabrinutost zbog umerenog tona kojim se u izveštaju o Srbiji govori o procesuiranju ratnih zločina. I ostali članovi Evropskog parlamenta iz redova hrvatskih parlamentaraca uglavnom su se žalili na pitanje prava hrvatske manjine u Srbiji i jurisdikciju Beograda u procesuiranju ratnih zločina pri ćemu su ocenili da se Srbija ponaša kao ”mali Hag”.

Sa druge starne bilo je i onih poslanika kao što su Žan Luk Šafhauzer ili Andor Deli koji su se založili za smanjivanje pritiska na Srbiju da” izabere između Istoka i Zapada”, odnosno na povećanje pristiska na Prištinu da jednostranim potezima ne ugrožava normalizaciju odnosa sa Beogradom.

Da se poradi na vladavini prava

Poslanik Ivo Vajgl je poručio da evropski Liberali podržavaju integracije Srbije u EU i pregovore koji se tim povodom vode. On je naveo da Srbija mora više da uradi u oblasti vladavine prava, u uspostavljanju pluralističkih i demokratskih odnosa u Paralmetu Srbije, kao i u osiguravanju slobode medija. 

- Neophodno je pojačati nivo komunikacije kako unutar zemlje tako i sa susedima i završti sa govorom mržnje. Samo takva Srbija biće dobrodošla u EU -  zaključio je Vajgl.

U ime Zelenih, poslanik Igor Šoltes naveo je da je Srbija "apsolutno napredovala" u oblastima javne administracije, tržišnoj ekonomiji i ekonomskom rastu i ekonmskoj stabilnosti. 

Prema njegovim rečima još je posla ostalo da se uradi u oblasti borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. 

Nepriznavanje odluke Haga o Srebrenici

On je naveo da je Srbija važan igrač u celom regionu i da zato EU mora da reguje na pojedine izjave koje dolaze od srpskih zvaničnika, ukazujući na svoj amandman koji govori o nepriznavanju odluke Suda u Hagu da je u Srebrenici počinjen genocid. 

O njegovom amandmanu, kao i o preostalih sedam usmenih amandmana i celokupnoj Rezoluciji o Srbiji, Evropski parlament će sutra glasati u četvrtak u podne. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading