Nemački obaveštajci o akcijama na Kosovu: Tači i Haradinaj bežali od Legije kao đavo od krsta!

Autor:

Vesti

01.12.2018

06:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nemačka obaveštajna služba BND pomno je pratila akcije terorističkog OVK na Kosovu, koje su, prema njihovim izveštajima, vodile u dve operativne zone, ali je za njih u to vreme strah i trepet bila Jedinica za specijalne operacije kojom je komandovao Milorad Ulemek Legija, tvrdi Božidar Spasić, bivši pripadnik Službe državne bezbednosti koji je imao priliku da vidi informacije do kojih su došli nemački operativci.

Milorad Ulemek Legija

Prema njegovim rečima, aktuelni politički šefovi iz Prištine Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, kao i Agim Čeku, i te kako pamte Legijin boravak u pokrajini.

- Legijina jedinica nije imala jednu lokaciju sa koje su delovali. Njihovo polje rada bila je cela pokrajina. Po celom Kosmetu su jurili teroriste. Tako su Nemci, primera radi, pomno pratili akciju oko Gnjilana. Tu je delovao Tači, ali kada su srpske strane krenule ka njima, počela je prava bežanija. Odatle su kao đavo od krsta pobegli ka Kosovskoj Mitrovici. Plašili su se direktnog obračuna sa Legijom. Čim bi postojala naznaka da će Legijina jedinica udariti na njih, kupili su pinkle i bežali - navodi Spasić.

 

 

Haradinaj saslušan o deportaciji Turaka

Premijer tzv. države Kosovo Ramuš Haradinaj saslušan je u parlamentarnoj istražnoj komisiji o okolnostima prisilne deportacije šest državljana Turske ranije ove godine, a nakon toga je rekao da su na Kosovu stvoreni mehanizmi, tako da niko nikada više neće moći da odlučuje u ime Prištine.

Šest turskih državljana, koje Turska tereti da su u vezi sa pokretom gulenista, na volšeban način je početkom ove godine izručeno matičnoj zemlji, nakon čega je Haradinaj odlučio da smeni direktora agencije za bezbednost i direktora policije. Pred parlamentarnu komisiju će i Hašim Tači, njegovo saslušanje odloženo je dok se ne vrati sa putu u SAD.

Nemci su revnosno, tvrdi nekadašnji srpski obaveštajac, beležili šiptarske begove.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haradinaj i Tači

- Jedna od akcija bila je u selu Prilep, nedaleko od Dečana, na putu ka Uroševcu. Pobegli su čim su dobili dojavu da im se približava Legija. Ista stvar ponovila se i u Patrik zoni, gde je komandovao Ramuš Haradinaj. Tako vajni borac i ratnik samo je podvio rep i sa svojim ljudima pobegao kako bi izbegao susret sa Legijom. Ne treba zato nikoga da čudi što sada javno govori kako ga je bog spasao od Legije - priča Spasić.

Zvezdan i Legija su strah i trepet za Šiptare

Lider radikala Vojislav Šešelj ističe da je za Legijine akcije na Kosovu značajna činjenica da tokom borbi u kojima je učestvovao civili nisu stradali.

- Bio je izuzetan borac. Strah i trepet. Gde je on komandovao, civile niko nije smeo da pipne. Baš kao što je slučaj i sa Zvezdanom Jovanovićem, koji je ratovao rame uz rame sa Legijom. Tačno je da su ga se Albanci plašili, pre svih Ramuš Haradinaj i Agim Čeku, ali ni Tači ne zaostaje u toj priči - navodi Šešelj.

Iako su Ulemekove zasluge nesporne dok je bio u "crvenim beretkama", Spasić ističe da je pogrešno reći da su za sve akcije koje su vodili zaslužni samo Ulemek i njegova jedinica.

- Niko ne može da ospori da je on imao izuzetno iskustvo, da je bio efikasan kako u borbama na Kosovu tako i na ratištu u Bosni. Međutim, na Kosovu je delovao u sklopu regularnih policijskih snaga, postojala je jaka kontrola i od službe. U pokrajini su delovali u sadejstvu sa Vojskom i policijom. Sa artiljerijom i avijacijom pripremali su teren, što je Legiji i momcima znatno olakšavalo delovanje i asanaciju terena - navodi Spaić i ističe da su nemački obaveštajci u izeštajima sa terena pisai i o ovim združenim akcijama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Goli otok

01.12.2018 11:21

Kad je već tako onda ga treba pustiti iz ćuze da reši dole situaciju kad već druge institucije nemogu, pa neka im utera strah u kosti

Odgovori 11 0
Vojin

01.12.2018 16:54

Sad nam je potrebniji vise nego ikada...