Otkrivamo kako je ogroman novac završio u rukama lidera NS: Ovako izgleda hobotnica Vuka Jeremića!

Autor:

Vesti

06.12.2018

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Samo u periodu od 2013. do 2015. godine na račune nekadašnjeg šefa srpske diplomatije i predsednika Generalne skupštine UN Vuka Jeremića slili su se milioni dolara od raznih firmi i organizacija.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Vuk Jeremić

Ključne uloge u ovoj mreži imaju dobro poznati likovi optuženi za najteža koruptivna dela, Patrik Ho i Emilio Lozoja, obojica veoma bliski s Jeremićem

Ova hobotnica toliko je raširila pipke da je bilo gotovo nemoguće ući u trag tokovima novca. Posebno je zanimljivo da su ključne uloge u svemu imali ljudi koji su optuženi za najteža koruptivna dela, poput Patrika Hoa i Emilija Lozoje, a spojio ih je upravo Jeremić.

Kada se pogleda ova hobotnica, postaje potpuno jasno zašto je Jeremić nakon napuštanja funkcije u UN osnovao Centar za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD) i svoju PR agenciju za konsalting. Upravo preko te dve organizacije lider NS uspeo je da naplati sve ono što je radio još dok je bio na čelu Generalne skupštine UN. Između ostalog, on je sa tog mesta organizovao sastanak Hoa, koji je radio za kineski CEFC, i Lozoju, svog prijatelja sa Harvarda koji je upravljao meksičkim energetskim konglomeratom "Pemeks". Pred sudom u Njujorku pre nekoliko dana Jeremić se pravdao da ih je samo povezao i da ne zna šta su oni potom radili.

Jeremić je sa računa firme na svoj račun prebacio 42 miliona 

NAVODNE USLUGE

Prema šemi koju objavljujemo, Jeremić je za nešto manje od tri godine, navodno na račun usluga konsaltinga, inkasirao oko 3,3 miliona dolara. Osim pomenutih partnera od kojih se jednom sudi u procesu u Njujorku koji je počeo nedavno, dok je drugi optužen za podmićivanje, u finansiranju Jeremićevih firmi velikodušno su učestvovale i fiktivne firme iz Monaka i Hongkonga. Sve su to utvrdili američki istražni organi.

Tako je fantomska kompanija "Brown stones investment" iz Monaka uplatila u decembru 2014. na račun CIRSD 200.000 dolara, iako je zvanično ugašena u aprilu prethodne godine. Tri stotine hiljada zelenih novčanica ista Jeremićeva kompanija dobila je u maju 2015. od hongkonške kompanije "Fei yung international limited", koja je takođe fantomski izvršila ovu uplatu, pošto je prestala da postoji još krajem 2009. Tri meseca kasnije, u avgustu 2015, kompanija "State energy HK limited", koju je osnovala fiktivna firma iz Šangaja, uplatila je za Jeremićev konsalting gotovo milion i po dolara.

Foto: Privatna arhiva

S druge strane, od Patrika Hoa je od novembra 2013. do oktobra 2015. Jeremićeva PR agenciju dobila čak 764.794 dolara.

I svoje prijateljstvo sa Harvarda sa Lozojom Jeremić je odlično unovčio, pa je za vreme dok je njegov drug Emilio Lozoja upravljao "Pemeksom" postao bogatiji za 133.138 dolara, ali ovaj put ta suma nije uplaćena na račun njegovih firmi, već na lični konto. To je urađeno putem četiri filijale ovog meksičkog giganta sa kojima je Jeremić potpisao pojedinačne ugovore da u njima bude član upravnog odbora i konsultant. I tako redom hobotnica je iz meseca u mesec širila pipke...

JA TEBI, TI MENI

Zanimljivo, Jeremić je sa računa svoje PR agencije za konsalting prebacio sebi na račun 42 miliona i 150 hiljada dinara za dve godine. Takođe, supruzi Nataši je od decembra 2013. do novembra 2015. uvećao privatni saldo za čak 410.000 dolara.

Interesantna je i povezanost Jeremićevog CIRSD sa firmom "Aeroklub" i njenim vlasnikom i direktorom Ivanom Novčićem. Njih, kako se spekulisalo, pored poslovne veze spaja i rodbinska linija koja vodi do Nataše Jeremić. Novčićevom preduzeću je tako sa računa CIRSD uplaćeno čak 92 miliona i 625 hiljada dinara.

Povezan sa svetskim skandalom

Od četiri filijale meksičkog "Pemeksa" posebno je zanimljivo poslovanje kompanije "MGI enterprises". Ta ćerka-firma "Pemeksa" registrovana je na Britanskim Devičanskim Ostrvima, ima sedište u Hongkongu, a njen agent bio je Mosak Fonseka, koji se u jednom trenutku našao u epicentru planetarnog skandala, kada se ispostavilo da se bavi pranjem novca za pojedine državnike, bogate osobe, narko-bosove i razne belosvetske prevarante. Preko ove firme isplivalo 11,5 miliona poverljivih dokumenata, koji sadrže detaljne informacije o 214.000 ofšor preduzeća, o čemu je brujao ceo svet.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading