SRBIJA DOBIJA CENTAR KINESKE MEDICINE: Pola Evrope će se lečiti u Beogradu!

Vesti

10.12.2018

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ceo Balkan dolaziće kod nas na lečenje kineskom medicinom! Srbija uskoro dobija Centar za tradicionalnu kinesku medicinu, najveći u ovom delu Evrope, koji će se nalaziti u naučno-industrijskom parku u Borči, čija izgradnja počinje sledeće godine. Tako će građanima Srbije, kao i onima iz okruženja, biti dostupne sve drevne metode lečenja koje primenjuju Kinezi - akupunktura, tuina, moksibustija, masaža...

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Kineska delegacija

LEČI I KANCER

Akupunkturom je moguće lečiti preko 50 bolesti, a inače, kineska tradicionalna medicina pomaže i kod različitih vrsta kancera, pa će tretmani u ovom centru pružiti nadu najteže obolelim pacijentima u Srbiji. Ginekolog doc. dr Momir Dunjić, predsednik Udruženja integrativne medicine Srbije, ocenjuje da će otvaranje ovog centra stvoriti mogućnost da Beograd postane centar u koji će hrliti pacijenti iz celog regiona, ali i iz većeg dela Evrope.

- Ovakvih centara nema nigde na starom kontinentu. Kinezi već dugo forsiraju integraciju u lečenju, kod njih je 60 odsto zastupljena tradicionalna, a 40 odsto konvencionalna medicina - naglašava dr Dunjić uz konstataciju da je uvek bolje lečenje kombinovanom medicinom i da će to uskoro dobiti i naši građani.

10 hiljada ljudi biće zaposleno u naučno-industrijskom parku u Borči

ZDRAVA HRANA

A u okviru ovog centra nalaziće se i deo za proizvodnju zdrave hrane, koja se može koristiti u medicini. Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić potvrdio je da je o tome razgovarao sa kineskim ambasadorom u Srbiji Li Mančangom. Inače, naučno-industrijski park gradiće zajedno srpske i kineske kompanije, napominje Nenad Popović, ministar za inovacije i tehnološki razvoj.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kineska medicina

Akupunkturom protiv hroničnih bolesti

O akupunkturi, jednoj od najstarijih, drevnih kineskih medicina, govorila je nedavno u Beogradu doktorka sa kineskog Instituta za akupunkturu Đing Sjenghung.

- Akupunktura je priznata u oko 183 zemlje i oblasti širom sveta. Iglice leče širok spektar bolesti, zbog čega je od velike važnosti da ovaj tradicionalni način bude integrisan u savremenu medicinu. Posebno je efikasna kod pacijenata koji imaju hronične bolesti - objasnila je ona.

Inače, čuvena kineska hemičarka Tu Đuđu je 2015. osvojila Nobelovu nagradu za medicinu, za svoje otkriće ekstrakcije iz pelina za lečenje groznica i malarije.

- Industrijski park će se prostirati na 320 hektara na levoj obali Dunava kod Pupinovog mosta. Očekujemo da izgradnja počne 2019. U parku će raditi više od 1.000 visoko-tehnoloških kompanija, ali i onih iz tradicionalnih industrija. Direktno će biti zaposleno više od 10.000 ljudi, a indirektno desetine hiljada - kaže Popović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading