Mihajlovićeva: Moramo decu da zaštitimo od seksualnog uznemiravanja!

Autor: Tanjug

Vesti

10.12.2018

14:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović kaže da je veoma uznemirena vešću o zlostavljanju u Zaječaru, te navodi da taj događaj pokazuje koliko svi kao društvo moramo da više radimo na edukaciji mladih, da ih učimo rodnoj ravnopravnosti i poštovanju jednih drugih.

RepublikaFoto: Tanjug
Zorana Mihajlović

- Kao ženu i majku duboko me je potresla činjenica da su maloletni mladići ucenjivali i prisiljavali na intimne odnose svoje vršnjakinje - rekla je Mihajlovićeva, koja je i predsednica Koordinacionog tela vlade za rodnu ravnopravnost.

Ona je, povodom akcije policije zbog sumnje da je nekoliko maloletnika iz Zaječara lascivnim fotografijama ucenjivalo svoje vršnjakinje, izjavila da ovaj slučaj još jednom dokazuje da su devojčice mnogo ugroženije, i u realnosti i na internetu. 


- S jedne strane, devojčice i mlade žene ne umeju da prepoznaju kada se seksualno zlostavljanje desi, a potom nemaju hrabrosti da se nekome povere i zatraže zaštitu. Ako želimo da se naše društvo razvija pravilno, mnogo veću pažnju moramo posvetiti devojčicama, da budu bolje edukovane, sigurnije i zaštićenije - rekla je ministartka, a navedeno je u saopštenju iz njenog kabineta. 

Mihajlovićeva je pozdravila akciju Ministarstva unutrašnjih poslova i istakla da svi kao društvo treba da pokažemo više empatije i brige za druge, a da posebnu pažnju moramo posvetiti mladima, i podsetila na sumorne pokazatelje istraživanja o mladima i rodnoj ravnopravnosti.

Kako primećuje, ako svaki četvrti mladić smatra da jedan šamar nije nasilje, da je seksualno uznemiravanje prihvatljivo kao šala i deo odrastanja, a svaka treća mlada osoba smatra da je devojka koja nosi usku suknju i majicu sama kriva ako bude napadnuta, onda znači da imamo veliki problem. 


- Zato, jedino učeći mlade da poštuju jedni druge i da brinu jedni o drugima možemo stvoriti društvo kojem težimo - društvo nenasilja, u kojem su naša deca bezbedna da se razvijaju i odrastaju u zdrave ljude - zaključila je. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading