Brnabićeva: Srbima na KiM preti humanitarna katastrofa! Babiš: Beograd se ponaša konstruktivno

Autor: Tanjug

Vesti

10.12.2018

18:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Premijerka Ana Brnabić rekla je u Pragu, posle razgovora sa češkim premijerom Andrejom Babišem, da Srbima na KiM preti humanitarna kastrofa.

RepublikaFoto: Tanjug
Brnabićeva i Babiš

Branbić je izjavila i da je potrebno da se region vrati tamo gde je bio pre mera Prištine, dok je Babiš istakao da Priština ne ispunjava svoje obaveze, a da je stav Beograda konstruktivan.

Brnabić je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je iskoristila posetu Češkoj, koja je priznala kosovsku nezavisnost, da predsednika Miloša Zemana i premijera Babiša upozna sa izazovima sa kojima se uočava Srbija i srpski narod na Kosovu i Metohiji. 

Navela je da je iza Srbije "težak novembar" zbog mera koje je uvela Priština na robu iz centralne Srbije i BiH, naglasivši da je Srbima na KiM uskraćena i štampa na meternjem jeziku. 

 

 

- Nemaju ni slobodu štampe, a najava transformacije kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku je posebno uznemirujuća činjenica i za Srbiju ali i za regionalni mir. Zamolila sam Babiša da pomogne i utiče u EU na to da se vratimo na pitanja od značaja za jači i perspektivniji region, a ne na podizanje barijera - rekla je Brnabić. 

Kako je istakla, Srbima na KiM preti humanitarna katastrofa. 

- Hajde da se vratimo tamo gde je region bio 5. novembra - rekla je ona. 

Babiš je rekao da su razgovarali o Kosovu i napetosti koja je sve jača. 

- Kosovo ne ispunjava obaveze i pokušaćemo da učinimo sve što je u našoj moći da ta napetost bude što manja. Smatramo da je pristup Srbije konstruktivan - istakao je premijer Češke.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading