STOLTENBERG: Žalim zbog odluke Prištine, NATO podržava dijalog!

Autor: Tanjug

Vesti

14.12.2018

11:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je danas da žali što je kosovski parlament doneo odluku o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga uprkos zabrinutosti Alijanse.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Jens Stoltenberg

- I mada je tranzicija Kosovskih bezbednosnih snaga u principu stvar o kojoj odlučuje Kosovo, mi smo jasno stavili do znanja da taj potez dolazi u pogrešno vreme - poručio je Stoltenberg.

Kako kaže Stoltenberg, NATO podržava razvoj Kosovskih bezbednosnih snaga u skladu sa njihovim tekućim mandatom.

- Sa promenom mandata, Severnoatlantski savet će sada morati da izvrši ponovnu procenu stepena saradnje NATO sa KBS - navodi se u saopštenju Alijanse.

Stoletenberg navodi i da NATO i dalje, kroz Kfor, ostaje posvećen bezbednosti i sigurnosti na Kosovu i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

- Sve strane moraju da osiguraju da današnja odluka neće dalje dovesti do povećanja tenzija u regionu. Svi odgovorni politički akteri u regionu moraju da se usredsrede na napredak reformi i dijalog - ističe šef Alijanse.

Ponovio je poziv i Beogradu i Prištini da ostanu mirni i da se uzdrže od bilo kakvih izjava ili akcija koje bi mogle da vode ka eskalaciji.

- NATO nastavlaj da podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU kao jedino održivo političko rešenje za region - zaključuje se u saopštenju.
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (15)

Loading
Natalija

14.12.2018 11:35

Очигледно постоји разједињеност и у оквиру НАТО-а и у оквиру ЕУ. То није добро. Кад се љуљају велике формације, може доћи до лова у мутном. Свакако поздрављам реакцију Столтенберга. Можда се преиспитају између себе коначно.

Daca

14.12.2018 12:00

Dokazite da zalite, reagujte i promenite istu.

Mima

14.12.2018 12:00

Umesto da zalite, preduzmite nesto konkretno, da to ne bi radila vojska Srbije.

Goran

14.12.2018 12:10

Dokle god se Priština bude bahato ponašala, problem neće biti rešen.