Haradinaj odbio ponudu EU da ukine takse

Autor: Tanjug

Vesti

16.12.2018

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kosovska vlada verovatno neće prahvatiti ponudu koju su zvaničnici iz Brisela uputili u pismu Ramušu Haradinaju kako bi Priština ukinula takse za proizvode iz centralne Srbije, piše Gazeta ekspres. List navodi da će Federiki Mogerini pisani odgovor biti poslat sutra, ali se navodi da sadržaj onoga što će Haradinaj uputiti "neće biti drugačijeg stava od onog koji već znaju svi građani Kosova".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Haradinaj i Veselji

Šef kabineta Ramuša Haradinaja Avni Arifi potvrdio je za Gazetu ekspres da je kosovska vlada dobila pismo iz Brisela i da će premijer odgovoriti sutra.

- Pismo ne sadrži ni jedan red sa nekim stavom koji već nije poznat građanima Kosova. Sve pozicije Vlade poznate su građanima - rekao je Arifi.

Na osnovu ove izjave po svoj prilici Mogerini će sa drugim komesarima EU dobiti negativan odgovor, ocenjuje list.

 

 

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini, evropska komesarka za trgovinu Sesilija Malstrom i komesar za evrospku susedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han uputili su zajedničko pismo kosovskom premijeru Ramušu Haradinaju u kojem mu nude rešenje problema vezanog za takse za robu iz Srbije.

Navodi se da iz EU, između ostalog, predlažu da se odrednica "UNMIK" u CEFTA sporazumu zameni odrednicom "Kosovo*" (Kosovo sa zvezdicom), a zauzvrat traže da prištinske vlasti, u znak dobre volje, pre sutrašnjeg sastanka Saveta za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (ŠP) u Briselu, privremeno suspenduju primenu odluke o taksama na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (16)

Loading
Jana

16.12.2018 18:50

Jasno je odavno da Pristina ne zeli kompromis. Sta je sledece?

ivana

16.12.2018 18:51

Ako nece milom, ukinuce silom!

Marko

16.12.2018 18:54

Ovo je necuveno.

Maja

16.12.2018 18:59

Jasno je svima da Pristina nema nimalo postovanja prema EU i tako ce biti sve dok Amerika stoji iza njih