Mogli su ih malo i žešće rebnuti: Evo kako je EU odgovorila na Haradinajevo odbijanje da ukine takse

Autor: Tanjug

Vesti

17.12.2018

16:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

EU je danas ponovo insistirala na ukidanju jednostranih tarifa uvedenih na robu iz Srbije i BiH i pozvala prištinske vlasti da nastave primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju , ali i da formiraju Zajednicu srpskih opština.

RepublikaFoto: youtube.com/Al Jazeera Balkans
Tači, Mogerinijeva i Vučić

Povodom trećeg sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje izmedu EU i Kosova u Evropskom savetu napominju da je SSP u osnovi odnosa EU i Kosova i da Prištini nudi "mogućnost održivog napretka i približavanja Uniji u skladu sa evropskom perspektivom regiona i stvara mogućnost za trgovinu i investicije".

- EU naglašava važnost nastavka i efikasne primene SSP, kao i drugih ugovornih obaveza uključujuci oblasti trgovine i carina. EU dugoko žali zbog jednostrane odluke vlasti da poveća tarife na uvoz iz Srbije i BiH kao i na uspostavljanju necarinskih barijera i insistira na njihovom hitnom ukidanju - kaže se u saopštenju Saveta EU.

U Savetu EU naglašavaju da uvođenje tarifa šteti ekonomskim interesima Kosova i njegovih građana kao i da smanjuje protok trgovine i privlačnosti Kosova kao mesta za poslovanje i investicije.

- Sve prepreke u oblasti trgovine moraju biti rešavane u okvirima odgovarajućih foruma i mehanizama, uz konstruktivno učešece svih zainteresovanih strana i u duhu regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa - navode u Savetu.

EU u svom saopštenju podvlači važnost kontinuiranog zalaganja Kosova u okviru dijaloga Beograda i Prištine i ubrzanja i intenzviranja rada na pravno obavezujućem sporazumu u cilju sveobuhvatne normalizacije između Srbije i Kosova.

- Sve dogovori iz dijaloga moraju u potpunosti biti primenjeni bez daljih odlaganja, pogotovo sporazum iz 2015. godije o formiranju Zajednice srpskih opština - stoji u saopštenju Saveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (19)

Loading
sasa

17.12.2018 16:35

EU je dno dna

zaza

17.12.2018 16:36

EU je mrtvo slovo na papiru nemaju oni nikakav autoritet

anja

17.12.2018 16:39

Sa njima ne treba normalan svet da gubi vreme.

Marija

17.12.2018 16:45

Sve dok su ovako blagi prema njima oni ce nastaviti da se izivljavaju nad Srbima.