Zamenik gradonačelnika Vukovara objavio spisak ubijenih i nestalih Srba: Mrtve su ih i bacali u Dunav, hapsili gde su stigli!

Autor: Republika

Vesti

19.12.2018

19:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Spisak s imenima 42 "ubijenih ili nestalih vukovarskih Srba u jun, jul, avgust 1991." predstavio je u sredu zamenik gradonačelnika Srđan Milaković (DSS), čime je odgovorio na tvrdnje gradonačelnika Ivana Penave da su sve civilne žrtve u Vukovaru posledica velikosrpske, četničke agresije, dok je na najave iz gradskog HDZ-a kako će učiniti sve da se zabrani DSS poručio da nikakve zabrane neće biti.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Slika iz akcije "Oluja"

"Jedna od tema koje se nameću su i civilne žrtve iz redova srpske zajednice, a tema je određena samo u jednome smeru, dakle da su i oni žrtve egzekutora iz redova srpskog naroda“, rekao je Milaković. Takve tvrdnje, rekao je na konferenciji za novinare, osporava popisom srpskih žrtava u periodu pre agresije na grad i čitanjem imena osoba koje su, kako tvrdi, bile uhapšene u kućama ili na poslu te im se gubi svaki trag, ili su im tela pronađena u Dunavu, a neki su ubijeni i u sopstvenim kućama.

"Kada se nekome ne sviđa ono što govorimo, onda se poziva na zabrane“, odgovorio je na najave iz Kluba HDZ-a u vukovarskom Gradskom veću da će preduzeti sve pravne radnje kako bi se zabranilo delovanje Demokratskog saveza Srba (DSS), a time i, kako kažu, saučesništvo ekstremih pojedinaca u vlasti koji su u svojim izjavama pokušali da izjednače žrtvu i velikosrpskog agresora.

Pitao je kakva se to poruka šalje ukoliko se izabranim predstavnicima srpske zajednice brani da govore u javnom prostoru ili im se političko delovanje, pa i obično uvažavanje, uslovljava određenim stavovima, na primer o ratu ili "Oluji". Naglasio je kako do zabrane rada DSS-a, što će zatražiti vukovarski HD.

- Očigledno je kako su tenzije podignute, a politička scena se u Vukovaru čini ekstremnom što se odražava i na funkcionisanje predstavnika srpske zajednice, pa i moje - rekao je. Ovogodišnji dolazak predsednika SDSS-a Milorada Pupovca u Vukovar povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtvu grada ocenio je "u određenoj meri štetnim za interese srpske zajednice".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading