Posao za 60 radnika: Siniša Mali prisustvovao otvaranju fabrike u Obrenovcu

Autor: Republika

Vesti

21.12.2018

17:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali prisustvovao je otvaranju nove fabrike za proizvodnju i preradu proizvoda od soje "Bankom" d.o.o. i tom prilikom istakao da će država nastaviti da podržava domaće i strane privrednike ukidanjem pojedinih parafiskalnih nameta i davanjem subvencija.

RepublikaFoto: Tanjug
Siniša Mali

"Bankom" d.o.o., bavi se preradom soje, u novi pogon uloženo je 15 miliona evra, a posao će dobiti 60 radnika.

Ministar Mali, koji je svojevremeno, dok je bio gradonačelnik Beograda, položio kamen temeljac za taj pogon u Obrenovcu, naveo je da će sve što bude proizvedeno u njemu biti izvezeno u više od 40 zemalja sveta.

Obrenovac je, kaže, postao lider ne samo u Beogradu nego i u Srbiji po broju otvorenih kompanija, među kojima je i kineska Meita koja zapošljava 2.600 ljudi. 

- Srbija je na tako dobrom ekonomskom putu da ćemo se za nekoliko godina suočiti sa nedostatkom radne snage u fabrikama - rekao je Mali i naglasio da su ekonomski pokazatelji u 2018. više nego dobri. 

Do kraja godine, kaže ministar finansija, očekuje se stopa rasta BDP od 4,4 odsto što, ističe, svrstava ekonomiju Srbije u vodeće ekonomije ne samo u regionu, nego i u Evropi. 

Kako je rekao, stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu ove godine pala je na 11,3 odsto. 

- I dalje je to visoka stopa nezaposlenosti koju nastojimo da dodatno smanjimo tako što se borimo za otvaranje fabrika i za svako novo radno mesto - kaže Mali koji je podsetio da je 2013. stopa nezaposlenosti u Srbiji bila 25,6 odsto.

Mali je rekao da je broj nezaposlenih u Beogradu 2013. bio oko 105.000, a da je danas taj broj ispod 76.000 što, dodaje, znači da je samo u tom periodu zaposleno više od 30.000 ljudi u glavnom gradu. 

 

Prisustvovali i Nedimović i Čučković

Novi pogon, koji se prostire na 14.000 metara kvadratnih, obišao je i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede u Vladi Republike Srbije Branislav Nedimović, kao i predsednik Opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Ministar Nedimović je istakao da je razvoj prerađivačke industrije jedan od suštinskih ciljeva Vlade, kako Srbija ne bi izvozila samo jeftinu i kvalitetnu sirovinu, već gotove proizvode, kao što su pekmez i voćni sokovi. On je najavio podršku države prehrambenoj industriji, kojoj su neophodne nove tehnologije i modernija oprema, kako bi se sirovina lakše pretvarala u poluproizvod ili finalni proizvod.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (6)

Loading
zoka

21.12.2018 18:01

Nema dana ni nedelje da se ne otvore na desetine radnih mesta koja doprinose stabilnosti Srbije.

Hranislav

21.12.2018 18:14

Vlada razvojem privrede utiče na bolji standard i otvaranje novih radnih mesta.

Boki

21.12.2018 18:40

Sve cestitke na takav uspeh i napred samo otvarajte.

Ljilja

21.12.2018 19:17

Bravo za novo otvorenu fabriku.Sve cestitke za nova radna mesta.