(VIDEO) Predsednik Vučić sa troje premijera: Postigli smo nekoliko važnih dogovora, zahvalan sam na podršci evrointegracijama Srbije!

Autor: Republika/Tanjug

Vesti

22.12.2018

11:02 >> 11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prеdsеdnik Rеpublikе Srbijе Alеksandar Vučić sastao sе sa prеdsеdnicima Vlada Bugarskе Bojkom Borisovom, Grčkе Alеksisom Ciprasom i Rumunijе Vijorikom Danćilom.

RepublikaFoto: Tanjug
Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić s sa predsednicima vlada Republike Bugarske, Republike Grčke  i Rumunije

Susret prеdstavnika Visokog savеta za saradnju Srbijе, Bugarskе, Grčkе i Rumunijе održan je u zgradi Prеdsеdništva Srbije, a posle sastanka predstavnici četiri države obraćaju se javnosti.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na početku obraćanja poručio je da je ponosan i srećan što je ugostio prijatelje Srbije i lidere regiona, zahvalivši im se na poseti.

- Postigli smo nekoliko važnih dogovora. Pre svega, razgovarali smo o predsedavanju EU Rumunije, a još jednom hvala Bugarskoj i Bojku Borisovu na prethodnom predsedavanju i podršci Zapadnom Balkanu. Takođe, Ciprasu hvalča na pažnji koju poklanja Srbiji. Mi smo uvereni da će Rumunija veliku pažnju posvetiti i nastavku evrointegracija Srbije, to će značiti i naše veće infrastrukturno povezivanje, kao što se politički snažnije povezujemo. Bilo je reči i o energetskim pitanjima, o povezivanju Rumunije i Pančeva, kao i kako da Srbija dođe do gasa. Beograd i Srbija su srećni kada mogu da ugoste ovakve ljude i prijatelje. Doneli smo odluku da formiramo inicijalni organizacioni komitet od 16 ljudi kako bismo tim putem svoje zemlje zajednički kandidovali za domaćinstvo za evropsko i svetsko prvenstvo u fudbalu. Mi sledeće godine krećemo sa izgradnjom nacionalnog, ali i više stadiona širom zemlje. 2021. godine će nam se pridružiti i Grčka u organizaciji Evropskog prvenstva u ženskoj odbojci - objasnio je Vučić.

RepublikaFoto: Tanjug
Bojko Borisov

Premijerka Rumunije Vjorika Dančila zahvalila se Vučiću na toploj dobrodošlici i gostoprimstvu, istakavši da je na razgovoru bilo reči o produbljenju saradnje na poljima ekonomije i trgovine, kao i o energetici, sektoru turizma i sportu.

- Želimo da imamo bolju međusobnu povezanost, proširimo regionalnu saradnju i unapredimo prijateljstva. To je prilika za poslovne ljude da ulažu. Takođe želimo da bolje koristimo Dunav za plovidbu - navela je Dančila.

Saobraćajno i energetsko povezivanje

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da je tokom razgovora sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije dogovoreno nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug
Vučić, Cipras i Vjorika Dancil

Kada je reč o energetici, razgovaralo se o električnoj mreži od Rešica u Rumuniji do Pančeva, i to tome kako Srbija da dođe do gasa, budući da je Grčkoj, Bugarskoj i Rumuniji značajno lakše kada je reč o gasu.

- Dobili smo od njih podršku i nadu i očekujem da ćemo i taj problem da rešimo u budućem periodu - rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

On je istakao da je za Srbiju od značaja da uskoro završi istočni i južni krak Koridora 10 i dodao da ćemo kroz nekoliko nedelja ili meseci biti spremni da "izađemo" i do granice sa Makedonijom i do granice sa Bugarskom, što je značajno i za Grčku i za Bugarsku.

RepublikaFoto: Tanjug
Aleksandar Vučić

Naveo je da su razmotrili pitanje izgradnje autoputa preko Vršca do Temišvara i dodao da je zadovoljan što je Rumunija nedavno pokrenula izradu vizibiliti studije za taj projekat.

- Verujemo da, ako donesu odluku, bez ozbira da li će se odlučiti za javno-privatno partnerstvo, finansiranje iz budžeta ili fondova, možemo da krenemo u izgradnju koridora važnog za Srbiju - rekao je Vučić.

Na taj način Beograd bi bio spojen autoputevima sa Temišvarom, Solunom, Sofijom i Atinom, što je od velikog značaja.

RepublikaFoto: Tanjug

Bilo je reči i železničkom povezivanju, a Vučić je podsetio da Srbija ulaže u modernizaciju pruge Niš-Dimitrovgrad sa 261 milionom evra.

- Očekujemo da donesemo odluku sa prugu do Vranja i do granice, da ćemo zajedno sa Skopljem pronći dovoljno novca i računa da uđemo u tu investiciju. Onda bi nam put do Soluna, Atine i luke Pirej bio od velikog značaja - ukazao je Vučić.
 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (45)

Loading
milos

22.12.2018 11:06

Srbiji svaki vid podrske mnogo znaci.

Aleksa

22.12.2018 11:08

Vucic vuce Srbiju napred, i siguran sam da ce uspeti da je izvede na pravi put!

Aleksandra

22.12.2018 11:08

Ocekivao se ovakav rezultat sa danasnjeg sastanka. Bravo!

Borko

22.12.2018 11:10

Rumunija, Grčka i Bugarska, svojim stavovima i zalaganjima, daju snažnu podršku Srbiji na njenom daljem putu u EU.